Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Чије све кухиње можете пробати у Новом Саду? (Трећи део)

Писали смо о гастрономској понуди Новог Сада, односно о популарној италијанској и азијској кухињи. Овај пут позабавићемо се далеком, али ништа мање популарном мексичком кухињом.
Фото: Градске инфо
Мексичка храна је Новосађанима врло привлачна јер је јака и користи доста пшеничних и кукурузних производа што је својствено и Србима, поготово са овог поднебља.

Иначе, мексичка кухиња настала је као микс шпанске кухиње и кухиње домородачких Индијаца. У својој исхрани Мексиканци су задржали узгој пољопривредних намирница попут кукуруза, пасуља (разне врсте), кропмира, парадајза, паприке, папаје, ваниле, авокада итд. али су је обогатили европским утицајима, првенствено преузимајући од шпанских освајача узгој меса, пиринча и млечних производа.

Фото: Pexels/Pixabay

Од зачина, мексичка храна се посебно истиче по љутом укусу и познатој чили паприци, од које се комбинују разна јела и разни сосови. Поред чувене чили паприке, Мексиканци се истичу и по коришћењу других зачина попут лука, бибера, коријандера, кима, цимета, али и сосовима који нису само „врући “ као чили сос, ту је и сос од авокада – гвакамоле, кикирикија итд.

Фото: Pexels/RODNAE Productions
Популарна мексичка јела су такос, тостада, кукуруз, бурито, кесадиља, фајитас, енчилада, тамале, ћуроси.
Фото: Pexels/ROMAN ODINTSOV

У Новом Саду постоји неколико мексичких ресторана у којима можете пробати њихова популарна јела.

Tortilla Casa и Tortilla Casa – Mexican Gril

Оба ресторана су иста и служе мексичку храну, само се налазе на различитим локацијама. Tortilla Casa можете пронаћи на адреси Булевар Ослобођења 91, док Tortilla Casa – Mexican Gril се налази на последњем спрату тржног центра „Променада“.

Фото: Градске инфо

У својој понуди ресторани имају такитосе, бурита, кесадељу, кранчврап, наћосе, мини чимичангасе, ћуросе, јела са месом,  прилоге од различитих врсте пасуља, пиринча, као и разне сосове.

Фото: Градске инфо
Nacho sombrero bar

Restoran Nacho sombrero bar налази се у улици Бранимира Ћосића број 9. Овај мали шармантни локалчић са мексичком храном нуди прави мексички мени на којем можете пронаћи, поред богате понуде бурита, тортиља и наћоса, мексичке пасте, слатке тортиље, безброј сосова у различитим укусима, као и ресторанску понуду познату под називом „КОМБО“ која доноси два различита мексичка специјалитета у једном. Постоји више комбинација „комбо“ у зависности какав укус преферирате.

Comida Sanchez

Comida Sanchez је још један од ресторана са мексичком храном, који се налази на адреси Јована Цвијића 25а.

У свом имену овај ресторан носи назив храна – comida, а понуда му је више него довољна да вас добро нахрани. На менију су чимичанга, јело које долази у више укуса, као и ћоризо кобасице, затим кесадиље од којих се издвајају кесадиље куће, односно кесадиље Санчез, разне врсте сосова, бразилски уштипци, али и незабилазни и нешто другачији дезерт под називом Цитрикос Перуанос, односноперуански колач са цитрусима

Las Taquitos

Las Taquitos налази се на углу Булевара Ослобођења и улице Краља Петра. Овај мали улични ресторанчић брзе мексичке хране доноси вам варијанте мексичких сендвича, слатких тортиља, мини такосa, такође такосе у порцијама налик на послужењу сушија у јапанским ресторанима, као и бурито.

Las Taquitos предстаља непогрешиву комбинацију укуса – мексичке хране и домаћих састојака, тако да верујем да сигурно нећете погрешити ако свратите овде на неки од „оброка са ногу“.

Поред ових ресторана, треба напоменути да у многим ресторанима у Новом Саду, који нису мексички, ипак можете пронаћи на менију понеко мексичко јело. Очигледно је да Новосађани воле ове јаке мексичке укусе па су приморали власнике локала да у својим понудама пронађу места за мексичку кухињу.
Фото: Pexels/Leeloo Theofirst

Не заборавите да се у Новом Саду налази и фабрика чувеног мексичког производа –  тортиље, под називом Tortilla Mexicana, која снабдева све велике продајне објекте, а и уз чије разноврсне тортиље, плус наравно уз помоћ интернета и својих кулинарских способности, можете направити неку укусну мексичку делицију!


Испробајте нешто од овога и уживајте!

Čije sve kuhinje možete probati u Novom Sadu? (Drugi deo)

Преузмите андроид апликацију.