Većini omiljena poslastica danas obelezava svoj Dan. Da, reč je o čokoladi.
Da ova poslastica ima svoj Dan odlučeno je 2009.godine, kada je 7.jul proglašen Svetskim danom čokolade.
Iako se ne zna ko je tvorac ovog praznika, ceo svet ga ipak obeležava i slavi dolazak ove poslastice u Evropu 1550. godine.
Malo o istoriji nastanka čokolade
Za Meksiko se može reći da je rodno mesto kakaa i čokolade. Oni se prožimaju kroz čitavu kulturu i tradiciju stanovnika Meksika i može se reći da je kakao jedan od simbola Južne Amerike.
Čokoladno piće, koje se sastojalo od kakaa, vode i ljute papričice, koristilo se još od davne 1900 godine pre nove ere, pre svega u religijskim ritualima, pa su ga nazivali „hranom bogova“. Maje, narod koji je naseljavao teritoriju Meksika i Gvatemale, su verovale da kakao ima magijsku moć, pa onda i ne čudi podatak da su ga koristili u ritualima, kao platežno sredstvo, pa čak su ga oslikavali na zidovima svojih palata.
Zanimljivo je to da upravo taj podatak svedoči da je čokolada najstariji napitak poznat čovečanstvu.
Kako se navodi u istorijskim spisima, osvajač Meksika, Španac Ernan Kortes, primetivši naviku astečkog cara Montezume da konzumira čokoladni napitak, odlučio je 1528. godine da čokoladu predstavi španskom kralju Karlu peti.
Nedugo zatim, Španija je držala monopol u proizvodnji čokolade za potrebe tadašnjeg evropskog tržišta. Očigledno da španska vojska nije bila zadovoljna ukusom izvornog napitka koje su spremljale Maje, te su svojoj čokoladi počeli da dodaju šećer i cimet.
Za današnji izgled čokolade, koja se nalazi u obliku table, možemo zahvaliti Holanđaninu Konradu J. van Houtenu, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu presu za drobljenje zrna kakaa.
Čokolada jeste užitak, ali ima i svojih zdravstvenih prednosti. Naravno, govori se o kvalitetnim čokoladama sa visokim sadržajem kakao mase u svom sastavu.
Osećaj koji imamo kada smo zaljubljeni, budi se i kada jedemo čokoladu. Ona nam podiže nivo sreće, utiče na bolje raspoloženje, a naučno je dokazano da deluje i antidepresivno.
Kako seratotin raste, i naše raspoloženje raste. A kako da podignemo nivo seratonina? Jedno od rešenja jeste konzumacija čokolade, jer se u kakau nalaze alkaloidi poput kofeina morfina, kinina i atropina, a oni će se pobrinuti da naš nivo seratonina bude veći.
Magnezijum se obilato nalazi u kakau, a on je takođe ključan u pri proizvodnji seratonina, jer reguliše stanje nerava. A sa druge strane cink i selen su zaslužni za endorfin, koji će smanjiti nivo stresa.
Pretpostavka je da teobromin podstiče želju za čokoladom, a sadrži i sastojke poput triptofanelina, koji stvara serotonin.
Prema rezultatima svetskih istraživanja dokazano je da crna čokolada, koja sadrži 60% kakao delova i više, veoma jak antioksidans, budući da sadrži polifenol i flavonoid, čisti organizam od slobodnih radikala. Takođe do 10% povećava proizvodnju HDL (dobrog holesterola), koji štiti krvne sudove.
Danas sa posebnim zadovoljstvom obeležite ovaj Dan, počastite se kvalitetnom čokoladom i tako pričinite sebi savršeni užitak.
Preuzmite android aplikaciju.