Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Црна чоколада лечи депресију

Умерена конзумација црне чоколаде значајно смањује ризик од депресије, закључила је група британских научника.
Фото: Pixabay/jackmac34

Стручњаци са Универзитетског колеџа у Лондону спровели су истраживање у којем је учествовало више од 13 хиљада људи. Они су се фокусирали на утврђивање односа између конзумирања чоколаде и појаве депресије.

Да би то урадили, волонтерима су постављана питања о количини и врсти слаткиша које једу и њиховом емоционалном стању.

Научници су узели у обзир и факторе као што су ниво физичке активности и присуство лоших навика, посебно пушења.

Резултати су показали да су љубитељи црне чоколаде знатно мање склони депресији од оних који је уопште не једу.

Субјекти који су два дана конзумирали тамну, горку чоколаду имали су 70 посто мање знакова болести. Поред тога, за четвртину учесника анкете који су редовно јели 104 до 454 грама слаткиша, вероватноћа развоја депресије смањена је за 58 одсто у поређењу са онима који нису укључили чоколаду у своју исхрану.

Научници наглашавају да такав ефекат има само чоколада са високим садржајем какаа. Постоји низ механизама помоћу којих чоколада може спречити настанак депресије или смањити њене симптоме, примећују истраживачи.

Кажу да је тајна у томе што горка чоколада садржи посебне састојке који имају одређени утицај на људску психу.

Чоколада садржи бројне психоактивне супстанце, укључујући оне сличне анандамиду, неуротрансмитеру који блокира осећај бола, и неколико ендогених биогених амина, укључујући фенилетиламин, једињење које игра важну улогу у регулацији расположења.

Штавише, црна чоколада је богата антиоксидансима који смањују упале у организму, чије је присуство, према мишљењу стручњака, такође директно повезано са појавом стреса и анксиозности.

Раније су пољски научници открили да тамна чоколада, богат извор магнезијума, цинка и других важних елемената у траговима, и црно вино, извор корисног антиоксиданса ресвератрола, благотворно утичу на здравље људи.

Према речима стручњака, употреба производа са антиинфламаторним својствима смањује вероватноћу преране смрти за 18 одсто, а њихово укључивање у свакодневну исхрану смањује ризик од умирања од кардиоваскуларних болести за 20 одсто и од рака за 13 одсто.

Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme

Преузмите андроид апликацију.