Početna > Srbija
Srbija

Zanimljiva istorija sa Pecom: Čovek koji je trebao da ubije Tita

Najfanatičniji staljinisti u Evropi, jugoslovenski komunisti, ušli su u sukob sa Staljinom i Sovjetskim savezom tokom 1948. godine.
Foto: Wikimedia Commons

Neki izvori smatraju da je iste godine, Staljin  odlučio da eliminiše svog dojučeranjšeg najvernijeg učenika, Josipa Broza Tita. Prema nekim tvrdnjama, ovaj posao je poveren sovjetskom i obaveštajnom agentu Teodoru Kastru, ambasadoru Kostarike u Italiji i Vatikanu.

Kastro je u stvari bio Josif Grigulevič (5. maj 1913 — Moskva, 2. jun 1988) sovjetski operativac NKVD-a. Imao je vodeću ulogu u atentatu na komuniste i boljševike koji nisu bili lojalni Staljinu. Tada je živeo u Rimu pod maskom bogatog kostarikanskog iseljenika pod lažnim identitetom kao Teodoro B. Kastro. Grigulevič je bio ambasador Republike Kostarike u Italiji i Jugoslaviji  od 1952–1954. godine.

Kastra su obučavale profesionalne ubice a priprema je trajala nekoliko meseci.

Proučavao je Titova kretanja, navike i redovna mesta posete. Kastro je takođe uspostavio kontakt sa lokalnom sovjetskom ambasadom, koja je trebalo da pomogne u izvršenju zadatka. Prema nekim teorijama imao je tri verzije napada. Prema prvoj, trebalo je  da prilikom susreta sa Titom iz skrivenog mehanizma ispali virus kuge koji bi inficirao jugoslovenskog diktatora. Prema drugom planu trebalo je da ga ubije prilikom posete Londonu sa pištoljem koji bi bio sakriven u sakou. Treći plan je predviđao da se Titu pokloni kutija sa nakitom u kome bi bio smešten smrtonosni otrov. Njih dvoje su se sastali nekoliko puta, ali nijednom Grigulevič nije pokušao da ga ubije.

Neočekivano za sve, Staljin je preminuo 5. marta 1953. godine. To je spasilo Titov život i sprečilo Kastra da završi svoju misiju. Kastro je bio primoran da napusti Italiju i vrati se u Kostariku. Grigulevič se tada preselio u Moskvu, gde je radio kao stručnjak za istoriju Latinske Amerike i Rimokatoličke crkve. Bio je član Sovjetske akademije nauka, glavni i odgovorni urednik časopisa „Obщestvennыe nauki i sovremennostь”, objavio je mnoge knjige i članke o latinoameričkim temama, dok je Tito postao doživotni predsednik Jugoslavije ali i ujedno čovek čijim je odlukama utaban put za uništenje Jugoslavije.


Petar Đurđev, istoričar

Riba iz vremena dinosaurusa i mamut iz ledenog doba – u Radničkoj ulici krije se istorija životinjskog sveta (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.