Zamrznuta hrana je uvek dobro rešenje kada smo u stisci sa vremenom i želimo da uštedimo koji dinar. Međutim, neke zamrznute namirnice ne bi trebalo da budu na našoj listi za kupovinu.
Postoji mnogo odličnih opcija koje su prepune hranljivih materija i dijetetskih vlakana, uključujući zamrznuti hleb od celog zrna, povrće i voće. Međutim, postoje i oni koji imaju veoma malo hranljivih materija i sa visokim sadržajem natrijuma, zasićenih masti i dodatog šećera. Trebalo bi da težimo da ih jedemo u manjim količinama jer se pokazalo da visok unos ovih namirnica povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.
Pitate se koje su to namirnice?
Pica
Smrznuta pica ima visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti, ako se jede u velikim količinama, povezuje se sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti.
Peciva
Peciva su idealna za doručak u pokretu, ali su obično bogata zasićenim mastima, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sadrže dodatni šećer, koji povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.
Pržena hrana (uključujući pomfrit)
Iako mogu biti ukusne, pržena hrana, posebno ona koja je zamrznuta sa dodatkom konzervansa, sadrži mnogo zasićenih masti i natrijuma. Potrošnja velikih količina ove hrane povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti.
Gotova jela
Brze su i zgodne, ali gotova jela obično sadrže mnogo zasićenih masti i natrijuma.
Torte
Ponekad žudimo za slatkišima, ali je bolje da se klonimo smrznutih sorti. Prema nutricionistima, takvi proizvodi imaju ograničenu nutritivnu vrednost, a višak kalorija i masti može dovesti do povećanja telesne težine. Savetujemo da uvek proveravate etiketu o ishrani i tražite opcije sa manje natrijuma, dodatog šećera i zasićenih masti.
Preuzmite android aplikaciju.