Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Замените нездрав шећер овим намирницама

Познато је да је бели шећер најмање здрав.
Фото: Pixabay/ 955169

Без доданог шећера не доприноси здрављу, али је један од најчешће коришћених адитива у храни. С обзиром да је добро познато да је бели шећер најмање здрав, сазнајте којих седам мање штетних алтернатива се нуди на тржишту и на које начине се најбоље користе.

Нектар агаве (60 калорија по супеној кашики)

Садржи 50 одсто више калорија од белог шећера, али је једнако сладак, па се користи у знатно мањим количинама. С обзиром на то да 90 одсто нектара агаве чини фруктоза, не препоручује се често коришћење јер исхрана пуна фруктозе може да изазове инсулинску резистенцију за кратко време. Агавин нектар се најбоље користи у печењу.

Јаворов сируп (52 калорије по супеној кашики)

За разлику од оног који се користи за палачинке и друге шећере, прави јаворов сируп садржи више мангана, рибофлавина (витамина Б2), цинка, магнезијума, калцијума и калијума. Можете га користити за овсене пахуљице, као прелив за салату, у глазуре, чоколадне преливе, на печено корјенасто поврће и, наравно, на палачинке и вафле.

Мед (64 калорије по супеној кашики)

Најсавршенији производ природе је богат глукозом, најједноставнијим обликом шећера, што га чини одличним избором након вежбања. Такође је добро знати да прерађени мед није ништа мање хранљив од сировог. Штавише, загрејани и филтрирани мед садржи још више антиоксиданата. 

Меласа (58 калорија по супеној кашики)

Густи, слатки тамносмеђи или тамнозелени сируп се формира као остатак након кристализације у процесу производње шећера. Кашика меласе обезбеђује десет одсто дневне препоручене количине бакра, гвожђа, калцијума, магнезијума и калијума. Лакше сорте меласе садрже мање хранљивих материја и више шећера. Његов интензиван укус најбоље ће пристајати уз јела као што су печени пасуљ, воћни шејкови, у маринадама, колачима и кексима.

Стевија (нула калорија по супеној кашики)

Дериват од листа истоимене биљке, стевија је природни заслађивач који снижава ниво шећера у крви, висок крвни притисак и смањује осећај глади. Чак је 300 пута слађи од белог шећера, па се користи у минималним количинама. Његова примена је веома широка, од разних пића до хране припремљене на разне начине, углавном печене.

Турбинадо шећер (45 калорија по супеној кашики)

 Браонкаста боја овог сировог шећера, који је испран меласом у центрифуги, потиче од ове меласе. Разлика између турбинада и белог шећера, када је у питању исхрана, је занемарљива. Предност турбинада је што ће десертима дати интензивнији укус, а посебно је укусан ако га у крупнијим кристалима посипате на кексе, мафине и сличне десерте.

Смеђи шећер (52 калорије по супеној кашики)

Док се за смеђи пиринач каже да је здравији од белог јер је нерафинисан, исти није случај са смеђим шећером. Није браон зато што је нерафинисана, већ зато што му је додата меласа. Из тог разлога, такође треба да се користи у малим количинама да побољша укус и дода влагу печењу и глазуру.

Evo zašto su svi počeli da sole lubenicu! Probajte sad, zahvalite nam kasnije

Преузмите андроид апликацију.