Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Закони у Катару: Где можете попити пиво, шта не смете обући и који су прекршаји за смртну казну?

Узели сте карту и спремни сте да одлетите за Катар како би подржали наше Орлове? Ево неких чињеница везаних за ову арапску земљу које морате знати пре него што крочите на њено тло. Такође уколико сте се одлучили да испратите ово првенство у комфорности свога дома, свеједно прочитајте текст, јер вам можда и по први пут у животу неће бити криво што нисте отпутовали на Мундијал.
Фото: Танјуг/AP/Darko Bandic

Будући да је Светско првенство у фудбалу је највећи спортски догађај на планетарној позорници, са репрезентацијама које се такмиче неизбежно долазе њихови верни и страствени навијачи, који планирају своје одласке на Светско првенство месецима, па и годинама пре турнира. Домаћин првенства зато не организује само утакмице, већ и разне туристичке активности, али самим тим регулише понашања туриста прописаним правилником.

Мундијал обично претвара земље домаћине у вашар и непрекидно траје журка, подстакнута еуфоријом. Међутим ове године претендује да буде другачија ситуација. Мања конзервативна муслиманска нација Катар нема толеранције према хулиганизму подстакнутом алкохолом који се одвијао на претходним турнирима.

Катар је настојао да прикаже као земља у коју су добродошли странци, али традиционалне муслиманске вредности намећу строжије законе. Правосудни систем земље, заснован на тумачењу исламског закона, шеријата, изазвао је критике Запада због своје тенденције да фаворизује тужиоце и полицију.

Власти у Катару истичу да ће то попустити одређене мере због великог прилива туриста.

Али навијачи који присуствују Светском првенству требало би да имају на уму катарске законе и културне обичаје, укључујући политику за алкохол, дрогу, сексуалност и правила облачења.
Алкохол
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић/ bg

Алкохол се служи само у хотелским ресторанима и баровима који имају дозволе у Катару. Незаконито га је конзумирати на другом месту. Међутим, немуслимански становници Дохе који имају дозволу за пиће могу пити и код куће.

На Светском првенству, навијачима ће бити дозвољено да купују пиво у оквиру стадиона, али не у сектору трибина. Обожаваоци такође могу да пију увече у одређеној ‘фан зони’ у центру Дохе.

Међутим пијанство на јавним местима у Катару је кажњиво великим новчаним казнама и затвором.

Међутим, шеф безбедносних операција у земљи рекао је да ће током турнира полиција „гледати кроз прсте“ туристима, али да ће, реаговати на агресивност проузроковану алкохолом.

Законска старост за пиће је 21 година, а избацивачи у баровима често траже личну карту или пасоше при уласку.

Дрога
Фото: Pixabay/audreysteenhaut

Катар је једна од најрестриктивнијих нација на свету када су у питању дроге, забрањујући канабис, па чак и лекове без рецепта као што су седатив и амфетамин.

Употреба, трговина, кријумчарење и поседовање дроге кажњиви су затвором, тешком новчаном казном и депортацијом. За кријумчарење дроге може се добити смртна казна на катарским судовима.

Навијачи Светског првенства требало би да буду свесни ових строгих закона када стигну на Међународни аеродром Хамад, где власти скенирају торбе и путнике новом безбедносном технологијом и хапсе оне којима заплене дрогу.

Сексуално опредељење
Фото: Pixabay/sweetlouise

Приватни живот у Катару се углавном поштује, али свака интимност између две особе у јавности може се сматрати увредљивом, без обзира на пол, сексуалну оријентацију или намеру.

Хомосексуалност је илегална у Катару. Домаће власти су саопштиле да су „сви добродошли“ на Светско првенство. Они су јавно потврдили да неће бити ограничења да пријатељи или парови који нису у браку (укључујући „LGBT“ особе) бораве у истим смештајима.

Такође раније смо писали да ће сваки ванбрачни сексуални однос у Катару бити кажњен са 7 година затвора.

Правила облачења
Фото: Танјуг/AP/Hassan Ammar, File

Туристичка веб страница катарске владе подстиче мушкарце и жене да „покажу поштовање према локалној култури избегавањем претерано оскудне одеће у јавности“.

Од посетилаца се тражи да покрију рамена и колена. Они у кратким панталонама и мајицама без рукава могу бити избачени из владиних зграда и тржних центара.

Жене које посећују џамије у граду добиће мараме за покривање главе. Другачија је прича у хотелима, где су бикинији уобичајени на хотелским базенима.

Наравно осим наведених закона пдразумевају се правила општег понашања.

Увредљиво понашање или псовање, такође може довести до хапшења. Снимање и фотографисање људи без њиховог пристанка, као и фотографисање војних или верских објеката, може довести до кривичног гоњења.

Такође је важно да будете опрезни када разговарате о вери и политици са локалним становништвом. Увреда краљевске породице може вас одвести у затвор.

Овај текст није намењен да вас одврати од путовања у Катар, верујемо да ће за све посетиоце Мундијала ово првенство представљати незабораван доживљај. Ипак имајте ова правила на уму при боравку у овој арапској земљи.

Mundijal u Kataru na osam stadiona – svi u krugu od 50 km

Преузмите андроид апликацију.