Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Мундијал у Катару на осам стадиона – сви у кругу од 50 км

Мундијал у Катару је по много чему јединствен, а један од фактора који га раздваја од свих претходних је и податак да ће се утакмице играти на осам стадиона у кругу од свега 50 километара.
Фото: Танјуг/AP/Hassan Ammar

Уједно, то је најмањи број стадиона на којем се игра финални турнир још од Аргентине 1978. године, где се играло на шест стадиона.

Пре четири глодине у Русији и осам у Бразилу играло се на 12 стадиона, у Јужној Африци на 10, а у Немачкој 2006. године на 12 стадиона.

Први пут на свим стадионима играће се бар један меч нокаут фазе, а занимљиво већина стадиона биће „расформирана“ после Мундијала или ће им бити промењена сврха.
Фото: Танјуг/AP/Darko Bandic

Стадион Лусаил – највећи, капацитета 80.000 места, на њему ће се играти меч Србија – Бразил, још пет утакмица групне фазе, по један меч осмине финала, четвртфинала, полуфинала и финале. Његов дизајн инспирисан је светлошћу фењера и традицијом арапског и исламског света, а после Мундијала на њему ће „настати“ мали град у кое ће бити школе, продавнице, болнице.

Стадион Ал Бајт – капацитета 60.000, добио је име по шаторима који су користили номадски народи у Катару, а на њему ће се одиграти шест утакмица групне фазе, укључујући и први меч између Катара и Еквадора, као и по један меч осмине финалааа, четвртфинала и полуфинала.

Међународни стадион Калифа – (45.416) је најстарији у Катару, а потпуно је реновиран за Мундијал. На њему се играло Светско клупско првенство 2019. године када је Ливерпул освојио титулу, а биће домаћин шест утакмица групне фазе, једног меча осмине финала и меча за треће место.

Стадион Ахмад Бин Али – (44.740) изграђен је на локацији истоименог старог стадиона, на ивици пустиње, па га зову и Врата пустиње. На њему ће се играти шест утакмица групне фазе и један меч осмине финала.

Стадион Ал Џануб – (40.000) смештен је у граду Ал Вакра, јужно од Дохе, познат по роњењу бисера и риболову и традиционални чамци били су инспирација за изглед стадиона.

На њему ће Србија играти против Камеруна, плус још пет утакмица групне фазе и један меч осмине финала.

Стадион 974 – (40.000) инспирисан је светском трговином и поморством Катара. Број 974 је позивни за Катар, као и број од колико је бродских контејнера састављен. После турнира, стадион ће бити потпуно демонтиран. На њему ће се играти меч Србија -Швајцарска, још пет утакмица групне фазе и један дуел осмине финала.

Стадион Ал Тхумама – (40.000) – смештен је 12 км јужно од Дохе, а његов кружни облик симболизује традиционалну капу коју су носили мушкарци и дечаци на Блиском истоку.

Капа симболизује младост Катара, одрастење и тренутак када дечак постаје мјушкарац. Након Мундијала капацитет стадиона биће смањен за 20.000 мееста. На њему ће играти шест утакмица групне фазе и по јдан меч осмине финала и четвртфинала.

Едукејшн сити стадион – (45.300) – налази се у средишту Универзитета и такође ће псоле Мундијала смањити капацитет за 20.000. Биће домаћин шест утакмица групне фазе и по једном мечу осмине финала и четвртфинала.

Дончић донео победу Даласу, Сакраменто надиграо Бруклин

Преузмите андроид апликацију.