Почетна > Живот и стил
Живот и стил

За здравије срце, најбоље је вежбати ујутру

Вежбање између 8 и 11 сати повезано је са најмањим ризиком од срчаних обољења и можданог удара, према новој студији више од 86.000 учесника.
Фото: Pixabay/cnort

У поређењу са појединцима који су били активнији средином дана, они који су били најактивнији ујутру између 8 и 11 сати имали су 11 до 16 одсто мањи ризик од развоја коронарне болести срца. Код жена је ризик смањен за 22 до 24 одсто.

Код јутарњих вежбача забележен је 17 одсто мањи ризик од развоја можданог удара, а код жена тај проценат је био 35 одсто.

Добро је познато да је вежбање добро за срце, а наша студија показује да је јутарња активност најкориснија за то.

Резултати су посебно изражени код жена, а односе се и на ранораниоце и ноћне птице. Сви учесници студије, њих 86.000, имали су између 42 и 78 година. Просек је био 62 године.

На почетку истраживања нису боловали од кардиоваскуларних болести, али су у просеку били гојазни. Њихова физичка активност је праћена сваког дана од фебруара 2013. до 2015. помоћу монитора на зглобу.

Научници су их затим пратили шест до осам година, све до њиховог првог пријема у болницу или смрти повезане са срчаним обољењима или можданим ударом.

У том периоду скоро 3.000 њих је добило коронарну болест, а скоро 800 њих је доживело мождани удар. Код испитаника који су били физички активни између 8 и 11 сати ујутру, уочен је најмањи ризик од оба стања, показала је студија. Ово је опсервациона студија, тако да не можемо објаснити зашто је веза израженија код жена.

Резултати истраживања додатни су доказ здравствених користи физичке активности и указују да је јутарња активност, посебно ако је касно јутро, најкориснија. Лекари препоручују одраслима да вежбају умерено 150 до 300 минута недељно, или 75 до 150 минута ако то раде енергичније.

Шта радити када вам иде крв из носа? Да ли знате која је правилна позиција?

Преузмите андроид апликацију.