Са доласком јесени, читава природа добија наранџасто – жуте нијансе. А засигурно је бундева једна од асоцијација када се каже јесен.
Ово поврће, поред тога што је незаобилазно у јесењој декорацији дома, изузетно је хранљиво и поседује мноштво бенефита.
Специфичног укуса и мириса, ова једногодишња биљка стигла је из Јужне Америке, где је вековима била главна намирница у исхрани индијанских староседелаца.
Данас се бундева користи у читавом свету за припрему како слатких, тако и сланих јела. Иако у нашем народу се најчешће припремају колачи од ње, све више се бундева користи и у припреми потажа, пиреа, салата, као и разних шејкова.
И да је овај плод јако драгоцен, у прилог томе говори да је читава једна манифестација посвећена бундеви.
А шта је то што је ставља на тако важно место?
1. Идеална је за очување витке линије
Како је плод бундеве сачињен од 90% воде, садржи обиље влакана и јако мало калорија, идеална је у исхрани за постизање витке линије. Влакна су та која спречавају преједање, па ће конзумирање бундеве помоћи у очувању добре линије.
Иако сиромашна калоријама, она је изразито богата витаминима и минералима, који ће обезбедити нашем организму потребне хранљиве материје.
2. Добра је за очување здравља очију и коже
Бета – каротен и витамин А заслужни су за очување нашег вида. Тако интензивна наранџаста боја бундеве долази од каротеноида, који организам синтетише у витамин А, и тако наше око бива снабдевено овим значајним витамином за њега.
Такође, витамин Ц, заједно са бета каротеном доприносе снажној одбрани од слободних радикала који могу утицати на оштећене коже. Витамин Ц и бета каротен из бундеве ће их у томе спречити. Минерали, попут мангана, цинка, бакра, калијума, магнезијума и гвожђа чине бундеву идеалном за очување лепоте наше коже.
3. Смањује могућност појаве тумора
Антиоксиданси су ти који омогућавају да се наше тело одбрани од слободних радикала, а самим тим и од појаве канцера. Бета каротен, садржан у бундеви, је антиоксиданс који је заслужан за то. Семе бундеве садржи фитоестрогене који, како је доказано, спречавају појаву канцера дојке.
4. Семенке сјајне за здравље срца и уролошке проблеме
Фитостероли садржани у семенкама бундеве утичу на смањење ЛДЛ – а, тј.“лошег“ холестерола, а самим тим позитивно утичу и на кардиоваскуларни систем.
Такође, мноштво минерала, који се налазе у семену бундеве, изузетно су корисни за очување здравља уролошког тракта. Добро је познато да конзумирање уља од семена бундеве има изузетну моћ код отклањања уролошких проблема.
5. Обезбеђује добро расположење и враћа енергију након тренинга
Амино киселина триптофан, садржана у семенкама бундеве обезбедиће добро расположење, јер је триптофан кључан у продукцији сератонина, тзв. хормона среће. Зато ако вам мањка доброг расположења, грицкајте у народу добро познате, „беле“ семенке.
Калијум који се у обиљу налази у плоду бундеве, чак више него у банани, даје бундеви за право да се стави на место испред ње. Због тако високог удела калијума у овој намирници, бундева има снажно позитивно дејство на организам након тренинга. То потврђују 564 мг калијума наспрам 422 мг у корист бундеве.
И управо због обиља калијума, бундева је добра и у снижавању крвног притиска.
Можда ћете баш због свих наведених добробити које има, бундеву увести у вашу исхрану, ако већ нисте…
Преузмите андроид апликацију.