Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Zapad ne želi da poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244

„Suštinska kriza dijaloga proističe iz činjenice da zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244“, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vučić je, obraćajući se poslanicima, kazao da je to naš najveći problem, jer je jedino na šta možemo da se pozivamo međunarodno pravo i Rezoluciju 1244.

„Oni ne žele da čuju za to. Za njih je to završena priča. Kažu „to je prošlost, stvari na terenu su izmenile situaciju. Ali kada se u Ukrajini nešto dogodi onda stvari na terenu nisu izmenile situaciju i pravni poredak“, kritikovao je on.

Vučić je rekao da je drugi problem da njih ne zanima poštovanje sporazuma koji su potpisani i ne pada im na pament da vrše bilo koji pritisak na Prištinu, izuzev da kažu „nije lepo što radite“.

„Neformiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) stvorilo je atmosferu u kojoj se položaj Srba pogoršavao kontinuirano, sve do zabrinjavajuće situacije u kojoj su sve učestaliji napadi na ličnu i imovinsku bezbednost. Dugogodišnja obrazloženja oko Ustava su besmilena“, rekao je on dodajući da međunarodne zajednica prećutno podržava neformiranje ZSO.

Ukazao je da sada kažu da će morati da se formira ZSO, ali je dodao da sumnja da će do toga doći, ili će pokušati da nas unize time što će da kažu da će to biti nevladina organizacija bez nadležnosti.

Preneo je da je tokom poslednjeg susreta u Briselu naša delegacija iskazala maksimalnu konstruktivnost i spremnost da razgovara o svemu u razumnim okvirima.

Takođe je odbacio tvrdnje pojedinaca da vlasti nemaju platformu sa kojom istupa.

„Imamo platformu, koja je usvojena u parlamentu, a čuo sam neistine da se ne zna s kojom istupamo. Pogledajte Službeni glasnik Srbije iz 2013.i Rezoluciju o osnovnim principima razgovora sa privremenim institucijama u Prštini po kojoj postupamo“, podvukao je on.

Poslanici danas o Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić predstavlja izveštaj

 

Preuzmite android aplikaciju.