Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Predlog prihvatilo i 5 zemalje koje nisu priznale Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM.
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

On je u obraćanju naciji rekao da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova.

„Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN“, rekao je on.

Tako je taj plan, ne zvanično, ali de fakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on.

„Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju“, rekao je Vučić.

On je naveo da mu je u razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici rečeno da moramo da prihvatimo plan i ako ga ne prihvatimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim merama koje će naneti štetu Srbiji.

„To je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao“, rekao je Vučić.

On je dodao i da Priština traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, a kako bi izbegla formiranje ZSO.

„Ljudi su hapšeni ni zbog čega, zbog sanitetske opreme, pucano je na decu zbog badnjaka, zapad je skočio jer je Rada Trajković sedela na klupici dva sata, a ne jer je Delević izrešetan ili napadnuta deca. Moramo da razumemo da su oni osudili Srbiju za barikade, a nisu hteli da čuju zašto su to uradili. Mi smo za to krivi, a ne šikaniranje i napadi na Srbe, oduzimanje prava Srbima. To je njihova vizura“, rekao je Vučić.

Vučić: Rekli su mi u drugoj rečenici šta nas čeka ako ne prihvatimo plan

 

Preuzmite android aplikaciju.