Почетна > Србија
Србија

Вучић: Предлог прихватило и 5 земаље које нису признале Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је пет западних изасланика дошло у Србију са планом направљеним пре 60 дана, а који је у међувремену признат од свих земаља ЕУ, чак и оних пет које нису признале КиМ.
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Он је у обраћању нацији рекао да су те земље гласале за тај план јер им је речено да експлицитно нема признања Косова.

„Дошли су да нам предоче свој план, без икакве кривице Србије, нисмо никоме ништа урадили, а они су дошли показали план, а затим 13. децембра на франкофонском скупу, сви прихватили план и пет земаља непризнавача, јер су им објаснили да нема експлицитног признања и иако су прикрили чињеницу да постоји имплиците обавеза да се не противимо уласку Косова у УН“, рекао је он.

Тако је тај план, не званично, али де факто постао нови преговарачки оквир, истакао је он.

„Нама нема напретка уколико будемо радили мимо Европе, или ако не сарађујемо по том питању“, рекао је Вучић.

Он је навео да му је у разговору са петорком у другој реченици речено да морамо да прихватимо план и ако га не прихватимо суочићемо се са прекидом процеса европских интеграција, заустављањем а затим и повлачењем инвестиција и економским мерама које ће нанети штету Србији.

„То је поновљено три пута у разговору и сваки пут сам снажно реаговао“, рекао је Вучић.

Он је додао и да Приштина тражи сукоб јер жели да увуче Србију у сукоб са НАТО, а како би избегла формирање ЗСО.

„Људи су хапшени ни због чега, због санитетске опреме, пуцано је на децу због бадњака, запад је скочио јер је Рада Трајковић седела на клупици два сата, а не јер је Делевић изрешетан или нападнута деца. Морамо да разумемо да су они осудили Србију за барикаде, а нису хтели да чују зашто су то урадили. Ми смо за то криви, а не шиканирање и напади на Србе, одузимање права Србима. То је њихова визура“, рекао је Вучић.

Vučić: Rekli su mi u drugoj rečenici šta nas čeka ako ne prihvatimo plan

 

Преузмите андроид апликацију.