Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Pre 24 godine umrlo je savremeno međunarodno pravo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na centralnoj manifestaiji dana sećanja u Somboru da je pre 24 godine godine počela agresija na SRJ i da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

„To zvuči kao nevažna birokratka rečenica, ali je mnogo više od toga. Od tada više ništa u svetu ne može da bude gore od onoga što su učinili jednoj maloj zemlji koja je bila kriva jer je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i nije se dopadala onima koji su 89 i 90 sruišili stari i stvorili novi poredak“, rekao je Vučić na skupu na Trgu Svetog Đorđa.

„Danas kada nas pritiskate, kada tražite da damo opravdanje za sve ono što ste neopravdano učinili ovoj zemlji da se saglasimo da niste mnogo pogrešili kada ste zločine počinili, kažete gledajte u budućnost. Gledamo u budućnost, čuvamo mir i nećemo više sukobe ni sa Albancima ni sa bilo kim, ni sa vama“, istakao je Vučić.

On je rekao i da se oni koji ne poštuju Povelju UN, na tu povelju pozivaju samo kada je jedna mala zemlja u pitanju.

„Danas sam gledao naslovne strane iz tog vremena iz najvećih svetskih časopisa. Govorili su da je to sukob varvarstva i civilizacije, do nemuštih objašnjenja u kojima su govorili – mi se to borimo protiv onih koji izazivaju humantiranu katastrofu, pa su onda rekli – mi idemo da pobedimo, te Srbe te varvare zato što time sprečamo genocid“, rekao je Vučić.

On je istakao da smo se mi uglavnom trudili da sakrijemo njihovu argumentaciju.

„A da vidimo šta je istinito. Kad govorite o gencidu mora da postoji namera da se uništi narod, verska grupa. Izmislili su sve. Kako možete da sprečavate pokušaje gencocida? Ili ga je bilo ili nije. Nigde nikada niko nije rekao da ga je bilo osim albanskih poslušnika koji misle na tome da grade karijeru“, naveo je Vučić.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je večeras, na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine u Somboru, da se okupljamo na tom mestu – ne da se sećamo, nego da ne zaboravimo ono što se desilo zbog, kako je rekao, zlotvora koji je naložio da se bombarduje Srbija.

„Nikada im nećemo, što se mene tiče, ni oprostiti ni zaboraviti, bez obzira na poruke koje nam naša svetost šalje. Ne možemo da im oprostimo jer su bili bezdušni. Ne možemo da im oprostimo zato što su baš do kraja išli, ne samo da nas razore i unište, već da nas potcene i ponize. Ja ne mogu da im verujem i nikada neću moći“, poručio je Dodik.

Dodao je da se okupljamo zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da se agresija ne zaboravi i da se agresija nazove pravim imenom.

Porfirije je rekao da se narod danas sabrao u Somboru kako bi se pomolio za postradale u nečovečnoj i protivpravnoj agresiji najveće vojne sile u istoriji, u najnesrazmernijem ratnom sukobu, odnosu snaga na bojnom polju, otako je sveta i veka.

„U gradu, na koji je na današnji dan 1999. u istim ovim satima pala prva bomba, kada su počela prva razaranja naše divne i voljene otažbine, prirode, imovine i života, ubijen je Radovan Medić, prvi Srbin od više hiljada ubijenih i ranjenih. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu i čitavom svetu najpotrebnije od svega mir i međusobno razumevanje i da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i narod da organizuje sebe kako njemu odgovara“, naveo je Porfirije.

Dan kada smo svi postali meta i kada je zlo pobedilo razum – NATO bombardovanje 24. mart (VIDEO)

 

Preuzmite android aplikaciju.