Почетна > Србија
Србија

Вучић: Пре 24 године умрло је савремено међународно право

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на централној манифестаији дана сећања у Сомбору да је пре 24 године године почела агресија на СРЈ и да је пре 24 године умрло савремено међународно право.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„То звучи као неважна бирократка реченица, али је много више од тога. Од тада више ништа у свету не може да буде горе од онога што су учинили једној малој земљи која је била крива јер је желела да буде свој на своме, слободна, слободарска и није се допадала онима који су 89 и 90 сруишили стари и створили нови поредак“, рекао је Вучић на скупу на Тргу Светог Ђорђа.

„Данас када нас притискате, када тражите да дамо оправдање за све оно што сте неоправдано учинили овој земљи да се сагласимо да нисте много погрешили када сте злочине починили, кажете гледајте у будућност. Гледамо у будућност, чувамо мир и нећемо више сукобе ни са Албанцима ни са било ким, ни са вама“, истакао је Вучић.

Он је рекао и да се они који не поштују Повељу УН, на ту повељу позивају само када је једна мала земља у питању.

„Данас сам гледао насловне стране из тог времена из највећих светских часописа. Говорили су да је то сукоб варварства и цивилизације, до немуштих објашњења у којима су говорили – ми се то боримо против оних који изазивају хумантирану катастрофу, па су онда рекли – ми идемо да победимо, те Србе те варваре зато што тиме спречамо геноцид“, рекао је Вучић.

Он је истакао да смо се ми углавном трудили да сакријемо њихову аргументацију.

„А да видимо шта је истинито. Кад говорите о генциду мора да постоји намера да се уништи народ, верска група. Измислили су све. Како можете да спречавате покушаје генцоцида? Или га је било или није. Нигде никада нико није рекао да га је било осим албанских послушника који мисле на томе да граде каријеру“, навео је Вучић.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је вечерас, на церемонији обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године у Сомбору, да се окупљамо на том месту – не да се сећамо, него да не заборавимо оно што се десило због, како је рекао, злотвора који је наложио да се бомбардује Србија.

„Никада им нећемо, што се мене тиче, ни опростити ни заборавити, без обзира на поруке које нам наша светост шаље. Не можемо да им опростимо јер су били бездушни. Не можемо да им опростимо зато што су баш до краја ишли, не само да нас разоре и униште, већ да нас потцене и понизе. Ја не могу да им верујем и никада нећу моћи“, поручио је Додик.

Додао је да се окупљамо захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, да се агресија не заборави и да се агресија назове правим именом.

Порфирије је рекао да се народ данас сабрао у Сомбору како би се помолио за пострадале у нечовечној и противправној агресији највеће војне силе у историји, у најнесразмернијем ратном сукобу, односу снага на бојном пољу, отако је света и века.

„У граду, на који је на данашњи дан 1999. у истим овим сатима пала прва бомба, када су почела прва разарања наше дивне и вољене отажбине, природе, имовине и живота, убијен је Радован Медић, први Србин од више хиљада убијених и рањених. Опомињемо и себе и друге да је и нашем народу и читавом свету најпотребније од свега мир и међусобно разумевање и да места има за сваку живу душу под капом небеском и народ да организује себе како њему одговара“, навео је Порфирије.

Dan kada smo svi postali meta i kada je zlo pobedilo razum – NATO bombardovanje 24. mart (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.