Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Ситуација на Косову и Метохији напета, довољна је једна шибица за ескалацију

Атмосфера на КиМ је толико напета да би најмањи инцидент могао да доведе до тога да ствари крену у непожељном правцу, и то није ништа чудно јер Приштина и Курти стално повлаче потезе усмерене на дестабилизацију и протеривање Срба са КиМ, рекао је данас министар одбране Милош Вучевић.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

„Атмосфера је толико запаљива и напета да је довљна једна шибица да се упали и да све може да крене у неком непожељном правцу. То не треба да нас чуди, јер Приштина, и Курти све време његовог мандата повлачи низ једноставаних потеза који су усмерени на дестабилизацију, непоштовање или потпуно стављање ван контекста свих споразума који су на неки начин закључени. Са друге стране јасна је порука Србима да су они тамо непожељни“, рекао је Вучевић гостујући на ТВ Прва.

Он додаје да је у питању терор Куртијеве администрације и политика са циљем да етнички потпуно очисти територију Косова од Срба.

„Врло је тешка ситуација. Нама је лако из Београда, Ниша, и Суботице да кажемо шта треба радити. Није лако објаснити Српској заједници на КиМ колико је важно да остану смирени, да не наседају на провокације, а са друге стране да не буду даље понижавани, обесправљени. Морамо разумети и њихове реакције, немају исти амбијент живот као остали грађани Србије“, рекао је министар.

Јучерашње акције, како је рекао министар, када су представници општинских изборних комисија покушали да уђу у просторије општинске изборне комисије, у чему их је спречила група грађана, су такође имају за циљ узнемиравање и плашење грађана.

„Они су имали неку причу да заузимају општинске изборне комисије. Налазе наводно неке експлозивне ствари. Какве експлозивне ствари? Једино што је било је њихово оружје и оно сто су кориситили и демонстрирају неку силу провлаче се кроз прозоре избацују неке људе“, рекао је Вучевић и додао да сматра да ће објашњење бити да припремају изборе за 18. децембар.

„Наравно они ће вам то објаснити да припремају изборе за 18. децембар само не знамо ко ће да учествује, њих 10 да изабере градоначелника, а ово није застрашивање Срба да изађу на изборе већ да напусте КиМ“, рекао је министар.

Бранбић данас отвара дводневну конференцију о екологији

Преузмите андроид апликацију.