Početna > Srbija
Srbija

Vučević o skandalu u Sarajevu

Povodom incidenta u Sarajevu gde je tokom omladinskog fudbalskog turnira uzvikivano “ubij Srbina”, ministar odbrane Miloš Vučević, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, naglasio je da ono što je njemu lično ostavilo najjači utisak jeste činjenica da su zastrašujuće pretnje uzvikivala deca.
Foto: Tanjug/Grad Novi Sad/Sergej Cuković

On je dodao da je nakon incidenta u hali, tokom meča, usledio fizički napad na roditelje FK Zvezdara u hotelu u Sarajevu.

-Pokušali su da oduzmu zastavu ispisanu ćiriličnim pismom. I opet će ćirilica da bude “kriva”. Sad ćemo da čujemo od tzv. drugosrbijanaca da su roditelji valjda morali znati da će ćirilica nekog da iritira. A zašto smeta ćirilica? Smeta nekima i u Srbiji, nažalost. Čućete da nas ćirilica limitira, ograničava, jer je navodno sve na latinici. Lakše se piše latinica navodno. Pa jel treba da promenimo svoj DNK pa ćemo valjda da se više nekome sviđamo… Nisam video da su neki drugi narodi, kao Grci npr promenili svoje pismo. Treba da budemo ponosni na njega, poručio je Vučević.

Ministar ocenjuje da će, što se tiče reakcija, oni da kažu da je Sarajevo otvoreni grad, pa eto da ih “zamolimo” da ne skandiraju našoj deci “ubij Srbina”.

-Ima u Srbiji prisutan taj autošovinizam, da se mi zapitamo zašto nam se to dešava i da nas dovede do zaključka da smo mi prouzrokovali te napade. Srećom to nije u velikom broju, ali u kvazi elitnom korpusu duboko otuđenom od naroda je vrlo prisutan. Badnjak nekome smeta, slava, srpska Nova godina… Kažite nam šta sve ne smemo pa da nas konačno prihvate. Ali zapravo, ne žele da nas vide na ovim prostorima. Verujem da će Srbija iz svega ovoga izlaziti jača, samopoštovanija. Mnogo je bitno da sebe poštujemo, a da ne mrzimo druge.

Vučić i Bocan-Harčenko o KiM, dijalogu i ekonomskoj saradnji

 

Preuzmite android aplikaciju.