Почетна > Србија
Србија

Вучевић о скандалу у Сарајеву

Поводом инцидента у Сарајеву где је током омладинског фудбалског турнира узвикивано “убиј Србина”, министар одбране Милош Вучевић, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, нагласио је да оно што је њему лично оставило најјачи утисак јесте чињеница да су застрашујуће претње узвикивала деца.
Фото: Танјуг/Град Нови Сад/Сергеј Цуковић

Он је додао да је након инцидента у хали, током меча, уследио физички напад на родитеље ФК Звездара у хотелу у Сарајеву.

-Покушали су да одузму заставу исписану ћириличним писмом. И опет ће ћирилица да буде “крива”. Сад ћемо да чујемо од тзв. другосрбијанаца да су родитељи ваљда морали знати да ће ћирилица неког да иритира. А зашто смета ћирилица? Смета некима и у Србији, нажалост. Чућете да нас ћирилица лимитира, ограничава, јер је наводно све на латиници. Лакше се пише латиница наводно. Па јел треба да променимо свој ДНК па ћемо ваљда да се више некоме свиђамо… Нисам видео да су неки други народи, као Грци нпр променили своје писмо. Треба да будемо поносни на њега, поручио је Вучевић.

Министар оцењује да ће, што се тиче реакција, они да кажу да је Сарајево отворени град, па ето да их “замолимо” да не скандирају нашој деци “убиј Србина”.

-Има у Србији присутан тај аутошовинизам, да се ми запитамо зашто нам се то дешава и да нас доведе до закључка да смо ми проузроковали те нападе. Срећом то није у великом броју, али у квази елитном корпусу дубоко отуђеном од народа је врло присутан. Бадњак некоме смета, слава, српска Нова година… Кажите нам шта све не смемо па да нас коначно прихвате. Али заправо, не желе да нас виде на овим просторима. Верујем да ће Србија из свега овога излазити јача, самопоштованија. Много је битно да себе поштујемо, а да не мрзимо друге.

Вучић и Боцан-Харченко о КиМ, дијалогу и економској сарадњи

 

Преузмите андроид апликацију.