Početna > Svet
Svet

Vlade država EU načelno se dogovorile za sankcije Iranu

Vlade država Evropske unije načelno su se dogovorile da uvedu sankcije Iranu za osam osoba i entiteta, zbog izveštaja Ukrajine da Rusija u napadima koristi dronove iranske proizvodnje, prenosi Rojters pozivajući se na tri diplomatska izvora.
Foto: Unsplash/Guillaume Perigois

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila da su u nizu ruskih napada korišćene bespilotne letelice iranske proizvodnje, a zvanični Teheran poriče da je isporučio dronove Rusiji.

Eksperti EU saglasili su se danas sa tim spiskom sankcija, a on će biti predat nacionalnim ambasadorima na sastanku koji je zakazan za popodne, preneo je Rojters.

Vlade država EU imaju rok do sutra ujutru da odluče da li da odobre sankcije, a cilj je da se dogovore o paketu pre nego što se lideri sastanu u Briselu na samitu koji počinje kasnije tokom dana.

Portparol Evropske komisije rekao je da je na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak u Luksemburgu postignut politički dogovor da EU treba brzo da reaguje.

„Sada kada smo prikupili dovoljno dokaza, u Savetu je u toku rad u cilju jasnog, brzog i čvrstog odgovora“, rekao je portparol na dnevnoj konferenciji za novinare.

Zelenski razgovarao sa zvaničnicima o energetskoj bezbednosti

 

Preuzmite android aplikaciju.