Почетна > Србија
Србија

Влада: Хлеб од брашна „Т-500“ не сме коштати више од 54 динара

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна „Т-500“ којом је прописана максимална продајна цена хлеба у износу од 54 динара.
Фото: Pixabay/Charles Chen

Како је саопштено из Владе, укупна стопа марже, која се обрачунава на нето фактуру цене, не сме бити већа од шест одсто.
Трговци на мало који продају хлеб, морају да имају најмање 30 одсто хлеба од брашна „Т-500“ у својим продајним објектима, док ће истовремено произвођачима хлеба интервентно бити продате 32.000 тона тог брашна.

Уредба има за циљ да заштити тржиште, односно спречи деформације у формирању цена ове робе која је јако важна за снадбевања потрошача, нарочитно нижих социјалних категорија, истиче се у саопштењу Владе.

На седници је донето Решење о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, односно по основу опортунитета.

Средства у укупном износу од 500 милиона динара намењена су за пројекте који су додељени на Јавном конкурсу за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, а које је расписало Министарство правде.

Чланови Владе усвојили су Закључак о сагласности да се предузму неопходне активности за организацију манифестације вечери дијаспоре у општинама где се организују кампови за младе из дијаспоре, као промоцију програма финансијске подршке, мера и активности у области очувања и јачања односа Србије и дијаспоре кроз организацију таквих кампова у 2023. години.

Како се наводи, на овај начин чува се српски културни, етнички и верски идентитет, а млади из дијаспоре и региона ће кроз те кампове остваривати контакте кроз одржавање културно-уметничких активности, посебно турнеја културно-уметничких друштава, спортских активности и активности упознавања са природним одликама наше земље.

Један од начина упознавања биће и посета дијаспори и региону у циљу афирмације привредног потенцијала градова и општина, а са циљем повратка у Србију.

Влада Србије донела је и Одлуку о успостављању сарадње између Града Лесковца и Општине Аристотелис у Општинској заједници Јерисос у Грчкој у областима од заједничког интереса које се односе на туризам, културу, економски развој и друге области.

 

Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi

Преузмите андроид апликацију.