Почетна > Србија
Србија

Доступност иновативних лекова у Србији најмања у Европи

Пацијентима у Србији је доступно свега осам одсто иновативних лекова регистрованих у Европској унији, саопштило је Удружење произвођача иновативних лекова.
Фото: Pexels/ Suzy

Истраживање Европске федерације фармацеутске индустрије и националних асоцијација показало је да је, тако, доступност иновативних лекова у Србији најмања у Европи.

Упркос учињеном напретку у последњих неколико година у смислу неколико проширења листе иновативним лековима и чињеници да је држава, а пре свега Републички фонд за здравствено осигурање препознао значај увођења лекова који побољшавају исходе лечења, заостатак за Европом је још увек огроман и додатно расте, наводи се у саопштењу Удружења произвођача.

Како се истиче, осигураницима у Хрватској доступно је три пута више, а у Бугарској четири пута више иновативних лекова.

Удружење сматра да разлог за то лежи у најмањем улагању у лекове у нашој земљи, било да се посматра по глави становника или као проценат укупних државних трошкова за здравство.

Са 112 евра по глави становника Србија је далеко од Босне и Херцеговине (161 евро), Бугарске (180 евра), Хрватске (223 евра), наводи се у саопштењу и додаје да на лекове одлази само 18 посто укупног буџета здравства, док је тај проценат 22% у Хрватској, 23% у Македонији, 29% у Бугарској и 34% у Босни и Херцеговини.

Из Удружења се наводи да постоји директна корелација између државног улагања у лекове и здравствених исхода. Како тврде, веће улагање у иновативне терапије побољшава исходе лечења чиме се не побољшава само здравствено стање пацијента, већ се смањују други трошкови у здравственом систему.

Процене показују да је потребно минимално улагање од 50 милиона евра годишње како би најважније иновативне терапије постале доступне нашим осигураницима, што би могло да доведе до видљивог побољшања основних здравствених индикатора и смањења заостатка у односу на регион и Европу, пише у саопштењу Удружења.

 

Gašić: Ministarstvo će nastaviti da ulaže u bolje uslove rada svih pripadnika MUP

Преузмите андроид апликацију.