Vitamin D ili vitamin sunca je veoma važan za naše telo, a mnogima nedostaje tokom zimskih meseci. On je odgovoran za održavanje normalnog nivoa kalcijuma i fosfora koji cirkulišu u krvi.
Takođe učestvuje u apsorpciji kalcijuma u kostima i, sam ili u kombinaciji sa kalcijumom, povećava mineralnu gustinu kostiju i smanjuje rizik od preloma.
Osim izlaganja suncu i dnevnoj svetlosti, organizam možemo hraniti vitaminom D i konzumiranjem određenih namirnica, a nalazi se u ovim vrstama suvog voća.
Suve suve šljive
Suve šljive nisu poznate samo po svojim dobrobitima za varenje, već i po tome što su dobar izvor vitamina D. One su hranljive i mogu se jesti kao užina.
Urme
Urme sadrže i određenu količinu vitamina D, a osim toga, bogate su i prirodnim šećerima. Takođe smatraju da su urme voće koje podiže energiju.
Suve smokve
Suve smokve su ukusan način da se poveća unos vitamina D u organizam. Pored slatkog ukusa, krasi ih i divna kremasta tekstura koja će oduševiti svakog gurmana. Suve smokve su odlična alternativa urmi i možete ih koristiti u desertima, sokovima ili kao zdravu užinu.
Suvo grožđe
Suvo grožđe je najpopularniji „član“ kategorije sušenog voća, a najbolje je što su prepune vitamina D. Suvo grožđe ima brojne nutritivne vrednosti i zdravstvene prednosti, pa ih treba uvrstiti u svoju ishranu.
Preuzmite android aplikaciju.