Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Вежбање корисно за очување здравља можданих ћелија

Вежбање може учинити више него што је изградња физичке снаге. Тачније, најновије истраживање показује да би оно такође могло одржавати мождане станице у форми.
Фото: Pixabay/Tumisu

Према истраживању, вежбање помаже у одржавању сиве материје мозга која је повезана с различитим вештинама и способностима размишљања.

Стога би задржавање нетакнуте сиве масе могло спречити пад когнитивних функција, објаснили су немачки истраживачи.

„Ова студија пружа индиректне доказе да аеробна вежба може имати позитиван утицај и на когнитивне функције осим физичког стања“, рекао је Роналд Петерсен, неуролог.

Он је додао да је друга важна карактеристика студије да се ови резултати могу применити и на старије одрасле особе.

„Постоје добри докази о вредности вежбања у средњој животној доби, али је охрабрујуће да могу постојати и позитивни ефекти на мозак и у старости“, додао је Петерсен.

Фото: Pexels/Anna Shvets

Немачки истраживачи под водством Katharine Wittfeld пратили су више од 2.000 одраслих у североисточној Немачкој од 1997. до 2012. године. Током периода испитивања, мерила се кондиција и учесници су били подвргнути МР снимању мозга.

Иако је студија утврдила одређене заједничке карактеристике вежбања и здравља мозга, она ипак није могла доказати узрочно-последичну везу, пише Health24.

Стручњаци препоручују да се умерено и редовно вежба, тј. око 150 минута недељно.

Међу друге факторе који побољшавају менталну кондицију убрајају се и здраве прехрамбене навике, избегавање употребе цигарета, одржавање здраве тежине, одржавање оптималног крвног притиска, контрола нивоа холестерола и смањење шећера у крви.

Извештај је објављен online у зборнику клинике Mayo.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.