Početna > Srbija
Srbija

Venci povodom Dana oslobođenja BG u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu danas su na spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1915. godine na Novom groblju položeni venci.
Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Vence su položili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije.

Vesić je podsetio da je na današnji dan, pre 103 godine, Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu, kao i da je Beograd u tom ratu dva puta bio pod okupacijom – 15 dana u decembru 1914. godine i od oktobra 1915. do novembra 1918.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Istakao je da je taj period bio jedan od najtežnih u istoriji Beograda s obzirom na to da, dodao je, okupator nije samo fizički okupirao Beograd već je sprovodio politiku uništavanja svega što ima veze sa srpskim kulturnim identitetom.

Kao primer, Vesić je naveo da je prvih dana po okupaciji 1915. godine zabranjena ćirilica, ali i urađene mnoge druge stvari koje su trebale potpuno da izbrišu naš nacionalni i kulturni identitet.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Vesić je podsetio da su 1. novembra 1918. godine elitne jedinice srpske vojske – drinska, moravska i dunavska divizija ušle u Beograd pod komandom generala Petra Bojovića, te dodao da je tako Beograd postao slobodan.

Foto: WikimediaCommons/Nationaal Archief
Naveo je da smo u Prvom svetskom ratu izgubili milion i 300 hiljada stanovnika, procentualno više od 50 odsto muškog stanovništva i oko 30 odsto ukupnog stanovništva, te dodao da je to bio veliki demografski udarac na naš narod.

„Zato smo zaslužili da ponosno slavimo pobedu u Prvom svetskom ratu jer smo se u tom ratu borili ne samo za pobedu već i za fizički opstanak pošto nas je, dodao je, moćna austrougarska carevina napala sa idejom da potpuno nestane naš narod“, rekao je Vesić.

Kako je istakao, zato se sa ponosom sećamo naše pobede u Prvom svetskom ratu jer je ona značila da je naš narod uspeo da preživi.

„To je jedinstven primer malog naroda koji je uspeo da preživi, sruši veliku i moćnu carevinu i tako sebi obezbedi fizički opstanak“, rekao je Vesić i podvukao da je današnji dan veliki dan za istoriju Beograda.

Dodao je da je posebno ponosan što je danas u svim beogradskim školama čitan Proglas grada Beograda čime su, dodao je, đaci mogli da nauče šta se desilo u Prvom svetskom ratu i koliko je bila velika pobeda našeg naroda u tom ratu.

Muzej žrtava genocida organizuje predavanja po Srbiji

Preuzmite androidaplikaciju.