Почетна > Србија
Србија

Венци поводом Дана ослобођења БГ у Првом светском рату

Поводом Дана ослобођења Београда у Првом светском рату данас су на спомен-костурницу бранилаца Београда 1915. године на Новом гробљу положени венци.
Фото: Танјуг/Предраг Митић

Венце су положили заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова, Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Србије.

Весић је подсетио да је на данашњи дан, пре 103 године, Београд ослобођен у Првом светском рату, као и да је Београд у том рату два пута био под окупацијом – 15 дана у децембру 1914. године и од октобра 1915. до новембра 1918.

Фото: Танјуг/Предраг Митић

Истакао је да је тај период био један од најтежних у историји Београда с обзиром на то да, додао је, окупатор није само физички окупирао Београд већ је спроводио политику уништавања свега што има везе са српским културним идентитетом.

Као пример, Весић је навео да је првих дана по окупацији 1915. године забрањена ћирилица, али и урађене многе друге ствари које су требале потпуно да избришу наш национални и културни идентитет.

Фото: Танјуг/Предраг Митић

Весић је подсетио да су 1. новембра 1918. године елитне јединице српске војске – дринска, моравска и дунавска дивизија ушле у Београд под командом генерала Петра Бојовића, те додао да је тако Београд постао слободан.

Фото: WikimediaCommons/Nationaal Archief
Навео је да смо у Првом светском рату изгубили милион и 300 хиљада становника, процентуално више од 50 одсто мушког становништва и око 30 одсто укупног становништва, те додао да је то био велики демографски ударац на наш народ.

„Зато смо заслужили да поносно славимо победу у Првом светском рату јер смо се у том рату борили не само за победу већ и за физички опстанак пошто нас је, додао је, моћна аустроугарска царевина напала са идејом да потпуно нестане наш народ“, рекао је Весић.

Како је истакао, зато се са поносом сећамо наше победе у Првом светском рату јер је она значила да је наш народ успео да преживи.

„То је јединствен пример малог народа који је успео да преживи, сруши велику и моћну царевину и тако себи обезбеди физички опстанак“, рекао је Весић и подвукао да је данашњи дан велики дан за историју Београда.

Додао је да је посебно поносан што је данас у свим београдским школама читан Проглас града Београда чиме су, додао је, ђаци могли да науче шта се десило у Првом светском рату и колико је била велика победа нашег народа у том рату.

Muzej žrtava genocida organizuje predavanja po Srbiji

Преузмите андроид апликацију.