Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Вечита дилема карбонара са павлаком за кување или без?

Постоје две врсте људи на свету они који користе павлаку за кување за прављење карбонаре, популарног италијанског јела са тестенином, сланином и јајима, и они који то не чине и остају при својим одлукама.
Фото: Pixabay/Wow_Pho

Да би једном заувек решили ову дилему, одлучили смо да ставимо тачку на спорове и откријемо један оригиналан и један савршен рецепт.

Постоји веома добар разлог зашто се многи људи заклињу да нема павлаке за кување у карбонари. Наиме, традиционална италијанска карбонара заправо не садржи павлаку.

Традиционално, карбонара сос за тестенину не садржи кајмак, већ само јаја и сир. Сир и јаја се додају врућој, свеже скуваној тестенини и мешају док се не формира свиленкасти сос.

Али непопуларна идеја о додавању павлаке у карбонару одушевила је врхунскекуваре који верују да су пронашли најбољи рецепт за ово брзо и једноставно јело. Крем обогаћује сос и стабилизује јаје.

Доносимо вам контроверзни рецепт за карбонару који садржи павлаку.

Састојци:
  • 400 грама шпагета
  • 1 кашика маслиновог уља
  • 200 грама ситно сецкане панцете или сланине
  • 2 чена белог лука, ситно исецкана
  • 3 јаја
  • 1 жуманце
  • 100 милилитра павлаке за кување
  • 50 грама ренданог пармезана
  • 2 кашике сецканог першуна
Припрема:

Скувајте тестенину према упутству на паковању. За то време пржите сланину на загрејаном уљу на средњој ватри неколико минута док не постане хрскава. Додајте бели лук око 30 секунди и склоните са ватре. Јаја, жуманце, павлаку и пармезан добро измешати у чинији док не постане кремасто. Оцедите тестенину и вратите је у посуду за кување. Прелијте смесом од јаја и павлаке и додајте панчету и першун. Добро промешати – може на лаганој ватри, а може и са стране, јер ће топлота тестенине топлотом обрадити јаја. Послужите топло, уз додатак пармезана по жељи.

Треба ли додати павлаку у карбонару?

Ако желите традиционални рецепт, користите само јаја, панцету, пармезан, маслиново уље и сир. Што се тиче креме, ако питате Италијане, добиће негативан одговор.

Како направити карбонару кремасту?

Трик за кремасту карбонару је у томе да се јаја добро измешају тако да се беланце потпуно стопе са жуманцима и формирају деликатан сос.

Ove namirnice mogu oštetiti vaš mozak

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке