Postoje dve vrste ljudi na svetu oni koji koriste pavlaku za kuvanje za pravljenje karbonare, popularnog italijanskog jela sa testeninom, slaninom i jajima, i oni koji to ne čine i ostaju pri svojim odlukama.
Da bi jednom zauvek rešili ovu dilemu, odlučili smo da stavimo tačku na sporove i otkrijemo jedan originalan i jedan savršen recept.
Postoji veoma dobar razlog zašto se mnogi ljudi zaklinju da nema pavlake za kuvanje u karbonari. Naime, tradicionalna italijanska karbonara zapravo ne sadrži pavlaku.
Tradicionalno, karbonara sos za testeninu ne sadrži kajmak, već samo jaja i sir. Sir i jaja se dodaju vrućoj, sveže skuvanoj testenini i mešaju dok se ne formira svilenkasti sos.
Ali nepopularna ideja o dodavanju pavlake u karbonaru oduševila je vrhunskekuvare koji veruju da su pronašli najbolji recept za ovo brzo i jednostavno jelo. Krem obogaćuje sos i stabilizuje jaje.
Donosimo vam kontroverzni recept za karbonaru koji sadrži pavlaku.
Sastojci:
- 400 grama špageta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 grama sitno seckane pancete ili slanine
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 3 jaja
- 1 žumance
- 100 mililitra pavlake za kuvanje
- 50 grama rendanog parmezana
- 2 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Za to vreme pržite slaninu na zagrejanom ulju na srednjoj vatri nekoliko minuta dok ne postane hrskava. Dodajte beli luk oko 30 sekundi i sklonite sa vatre. Jaja, žumance, pavlaku i parmezan dobro izmešati u činiji dok ne postane kremasto. Ocedite testeninu i vratite je u posudu za kuvanje. Prelijte smesom od jaja i pavlake i dodajte pančetu i peršun. Dobro promešati – može na laganoj vatri, a može i sa strane, jer će toplota testenine toplotom obraditi jaja. Poslužite toplo, uz dodatak parmezana po želji.
Treba li dodati pavlaku u karbonaru?
Ako želite tradicionalni recept, koristite samo jaja, pancetu, parmezan, maslinovo ulje i sir. Što se tiče kreme, ako pitate Italijane, dobiće negativan odgovor.
Kako napraviti karbonaru kremastu?
Trik za kremastu karbonaru je u tome da se jaja dobro izmešaju tako da se belance potpuno stope sa žumancima i formiraju delikatan sos.
Preuzmite android aplikaciju.