Početna > Život i stil
Život i stil

Večita dilema karbonara sa pavlakom za kuvanje ili bez?

Postoje dve vrste ljudi na svetu oni koji koriste pavlaku za kuvanje za pravljenje karbonare, popularnog italijanskog jela sa testeninom, slaninom i jajima, i oni koji to ne čine i ostaju pri svojim odlukama.
Foto: Pixabay/Wow_Pho

Da bi jednom zauvek rešili ovu dilemu, odlučili smo da stavimo tačku na sporove i otkrijemo jedan originalan i jedan savršen recept.

Postoji veoma dobar razlog zašto se mnogi ljudi zaklinju da nema pavlake za kuvanje u karbonari. Naime, tradicionalna italijanska karbonara zapravo ne sadrži pavlaku.

Tradicionalno, karbonara sos za testeninu ne sadrži kajmak, već samo jaja i sir. Sir i jaja se dodaju vrućoj, sveže skuvanoj testenini i mešaju dok se ne formira svilenkasti sos.

Ali nepopularna ideja o dodavanju pavlake u karbonaru oduševila je vrhunskekuvare koji veruju da su pronašli najbolji recept za ovo brzo i jednostavno jelo. Krem obogaćuje sos i stabilizuje jaje.

Donosimo vam kontroverzni recept za karbonaru koji sadrži pavlaku.

Sastojci:
  • 400 grama špageta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 grama sitno seckane pancete ili slanine
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 3 jaja
  • 1 žumance
  • 100 mililitra pavlake za kuvanje
  • 50 grama rendanog parmezana
  • 2 kašike seckanog peršuna
Priprema:

Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Za to vreme pržite slaninu na zagrejanom ulju na srednjoj vatri nekoliko minuta dok ne postane hrskava. Dodajte beli luk oko 30 sekundi i sklonite sa vatre. Jaja, žumance, pavlaku i parmezan dobro izmešati u činiji dok ne postane kremasto. Ocedite testeninu i vratite je u posudu za kuvanje. Prelijte smesom od jaja i pavlake i dodajte pančetu i peršun. Dobro promešati – može na laganoj vatri, a može i sa strane, jer će toplota testenine toplotom obraditi jaja. Poslužite toplo, uz dodatak parmezana po želji.

Treba li dodati pavlaku u karbonaru?

Ako želite tradicionalni recept, koristite samo jaja, pancetu, parmezan, maslinovo ulje i sir. Što se tiče kreme, ako pitate Italijane, dobiće negativan odgovor.

Kako napraviti karbonaru kremastu?

Trik za kremastu karbonaru je u tome da se jaja dobro izmešaju tako da se belance potpuno stope sa žumancima i formiraju delikatan sos.

Ove namirnice mogu oštetiti vaš mozak

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake