Kuvana jaja su uobičajeni deo obroka. Međutim, osim što je ukusan i hranljiv obrok, važno je znati kako pravilno rukovati kuvanim jajima da biste izbegli moguće zdravstvene rizike.
Da biste osigurali sigurnost prilikom konzumiranja kuvanih jaja, ključno je da ih pravilno kuvate. Kuvana jaja treba kuvati najmanje 10 minuta da se potpuno stvrdnu.
Ovaj period kuvanja garantuje da je unutrašnjost jajeta potpuno bezbedna za konzumiranje, jer uništava potencijalne mikroorganizme.
Ako ste pripremili veliku količinu kuvanih jaja, evo nekoliko saveta koliko dugo mogu da ostanu sveža i kako ih pravilno čuvati.
Kuvana jaja treba čuvati u frižideru, gde mogu da ostanu sveža do 7 dana ako su u ljusci. Jaja bez ljuske, međutim, preporučuje se da se pojedu u roku od 5 dana, jer bez zaštite od ljuske postaju podložnija kvarenju.
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, kuvana jaja nisu pogodna za zamrzavanje.
Zamrzavanje može negativno uticati na teksturu jaja, uzrokujući da postanu vodenasta i kašasta nakon odmrzavanja, što ih čini manje privlačnim za jelo.
Kuvana jaja uvek čuvajte u frižideru, najbolje u originalnoj ljusci, kako bi duže ostala sveža.
Ako niste sigurni koliko dugo su vaša jaja bila u frižideru, možete ih testirati tako što ćete ih staviti u posudu sa vodom. Sveže jaje će potonuti, dok starije može početi da pluta zbog gasova koji se razvijaju unutar ljuske.
Kuvana jaja su hranljiv i bezbedan obrok, ali je važno poštovati odgovarajuće smernice za njihovu pripremu i skladištenje.
Uvek proverite svežinu jaja pre nego što ih konzumirate i pobrinite se da ih pravilno skladištite kako biste bez rizika uživali u njihovim zdravstvenim prednostima.
Preuzmite android aplikaciju.