Почетна > Србија
Србија

Важна улога природног гаса у декарбонизацији енергетског сектора

Природни гас ће имати важну улогу у енергетској транзицији, јер у процесу декарбонизације има улогу транзиционог енергента, који олакшава постепени прелазак са електричне енергије добијене из угља ка чистијим изворима енергије, рекао је помоћник министарке рударства и енергетике за сектор нафте и гаса, Раша Којчић, на међународној конференцији ,,Како спровести одрживу транзицију у гасном сектору Западног Балкана?“.
<img src="flame.jpg" alt="natural gas flame">
Фото: Pixabay/Ratfink1973

Он је навео да је урађен нови законодавни оквир у области рударства и енергетике и да је у току израда интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године, са пројекцијама до 2050 године, и да се ради на новој стратегији развоја енергетике до 2040. са пројекцијама до 2050. године.

,,Циљ нам је да до 2040. године имамо 40 одсто енергије из обновљивих извора, а да до 2050. тај проценат порасте на 50 одсто. Остатак енергије морамо произвести из других извора, где се природни гас издваја као веома ефикасан енергент, још увек еколошки прихватљив као транзиционо гориво за замену постројења на угаљ, која у овом моменту чине две трећине извора за производњу електричне енергије. Да би се природни гас користио у већој мери, потребно је извршити изградњу додатних интерконекција са државама у окружењу, како бисмо обезбедили енергетску безбедност и сигурност снабдевања Србије овим енергентом. Снабдевање гасом из више праваца и извора умногоме доприноси енергетској безбедности Србије, омогућава јој да постане гасно чвориште и транзитна држава која може остварити вишеструке бенефите“, рекао је Којчић.

Србија може бити добитник у процесу енергетске транзиције.

Он је напоменуо да ће гасна интерконекција Ниш-Димитровград бити завршена до 2023. године и да ће допринети диверзификацији праваца снабдевања и стабилнијем снабдевању Србије природним гасом, као и отварању нових могућности снабдевања од више добављача, повезивањем са ЛНГ терминалом у Грчкој, и ТАП и ТАНАП гасоводима којим се допрема природни гас из Азербејџана.

Он је додао да је за нови инвестициони циклус важно да јавна предузећа буду јака и ефикасна, како би могла да буду носиоци великих пројеката.

Srbija ima sve potencijale da bude energetski bezbedna i ekološki čistija

 

Преузмите андроид апликацију.