Почетна > Србија
Србија

Србија може бити добитник у процесу енергетске транзиције

Mинистарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, је у обраћању на онлајн форуму Енергетске заједнице ,,Праведна транзиција“ рекла да ће ова и наредна година бити у знаку великих промена у сектору енергетике и рударства, после којих више ништа неће бити исто као пре.
Фото: Pixabay/Pexels

Србија и западни Балкан могу успешно да прате земље чланице ЕУ у енергетској транзицији и изађу из овог процеса као добитници, уколико се уваже различите стартне позиције, поставе реални циљеви и динамика и обезбеди адекватна финансијска подршка ЕУ.

,,Србија је прихватила Европски зелени договор потписивањем декларације у Софији у новембру 2020. године и започела стварање стратешког и инвестиционог оквира за енергетску транзицију, који укључује и доношење нових прописа у складу са међународним стандардима. У априлу су усвојени закони у области енергетске ефикасности и коришћења ОИЕ. Измењени су и закони о енергетици и рударству, чиме је, са претходно усвојеним Законом о климатским променама, обезбеђен нови правни оквир, повољнији за грађане и инвеститоре, усклађен са регулативом ЕУ и Париским климатским споразумом. Такође смо започели израду националног енергетског и климатског плана и нове стратегије развоја енергетике за период до 2040. године са пројекцијама до 2050. године, за које очекујемо да ће бити усвојени до краја године“, навела је она.

Михајловићева је рекла да визија Србије укључује зелену енергетику и рударство и да су новим законима створени услови за убрзано унапређење енергетске ефикасности и нове инвестиције, које ће повећати учешће енергије из обновљивих извора на најмање 40 одсто до 2040. године, односно 50 одсто до 2050.

,,Посебно су важне велике и средње хидроелектране, гасне електране, развој додатних капацитета за складиштење енергије, пре свега у реверзибилним хидроелектранама и батеријама, као и соларне електране и електране на ветар и биогас. Зелена агенда треба да буде нови модел раста у свим економијама, укључујући и у нашу, и требало би да будемо свесни да тај процес захтева постепени прелазак ка новој структури енергетског сектора“, нагласила је потпредседница Владе.

Фото: Танјуг/Кабинет потпредседнице Владе Србије/МРЕ/PrtSC/nr

Као подршку овим и другим променама које ће се утврдити планским и стратешким документима, како је навела, Министарство рударства и енергетике у сарадњи са ЕБРД припрема и акциони план за праведну транзицију.

,,Фокусирали смо се на то да обезбедимо енергетску безбедност, стабилно снабдевање енергијом, декарбонизацију и повећање енергетске ефикасности. Наша визија зелене Србије укључује и да тежимо климатској неутралности и унапређењу животне средине и квалитета живота. У тим процесима треба да будемо заједно са другим земљама региона, иако смо свесни да су наше стартне позиције различите, не само у погледу наших економија и БДП-а, већ и у инфраструктури, производњи и потрошњи енергије“, рекла је Михајловићева.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.