Почетна > Живот и стил
Живот и стил

„Ватрено сирће” је народни лек за прехладу и грип, познат и као „пеницилин сиромашних”

С обзиром на то да се овај народни мелем прави од намирница које имамо у кући, добио је назив „пеницилин за сиромашне“ у зимском периоду.
Фото: Pexels/N voitkevich

„Ватрено сирће” је стари народни лек који се највише користи у зимском периоду, у сезони грипа и прехладе. С обзиром на то да се овај мелем прави од природних састојака који могу да се нађу у свакој кући, добио је назив „пеницилин за сиромашне”. Један од кључних састојака ватреног сирћета је рен, који се вековима користи као лек јер може да очисти синусе, повећа циркулацију у крвним судовима на лицу и подстакне избацивање слузи из горњих дисајних путева. Фитотерапеути га због благог природног антибиотског и антибактеријског дејства препоручују за прехладу, грип и запаљење плућа.

Како се припрема ватрено сирће?

Када се укрсте исхрана и народна медицина, добије се ватрено сирће – старински лек који је намењен јачању имуног система у зимском периоду. Ватрено сирће се препоручује по чаша сваког дана, а ако вам је превише јако или љуто, може да се додаје и у салате, са свежим купусом, на пример, ротквом, празилуком… Вековима је био познат као „пеницилин сиромашних људи”, јер је врхунски лек за грип и прехладу зато што загрева организам изнутра ка споља и то због мешавине љутине и оштрине рена, ђумбира, папричице…

Потребни састојци:

½ шоље свежег ренданог корена ђумбира
½ шоље свеже наренданог корена рена
1 црни лук, исецкан
10 чена белог лука, изгњеченог и исецканог
1 љута папричица, сецкана
1 лимун, односно сок од једног лимуна
1 кашика куркуме у праху
2 кашике листова рузмарина
¼ кашичице кајенског праха
литар јабуковог сирћета
¼ шоље домаћег меда.

Припрема:

Корење, рен и ђумбир, добро оперите, очистите и изрендајте. Исецкајте лук и све то заједно са зачинским биљем ставите у велику стаклену теглу са поклопцем, од минум 2 литара. Сипајте јабуково сирће у теглу док сви састојци не буду покривени и сирће не дође до врха тегеле. Добро затворите и протресите теглу. Покријте теглу газом и оставите на тамном, хладном месту да одстоји бар месец дана, а кад год се сетите, промућкајте теглу.
После месец дана процедите смесу кроз газу и сипајте сирће у чисту теглу. Обавезно исцедите течност из свих састојака приликом цеђења како бисте били сигурни да су сви делотворни састојци остали у мелему. Додајте мед у сирће и мешајте док се не растопи. Мелем се пије по једна чаша на дан.

Recept dana: Hrskavi pomfrit od palente

Преузмите андроид апликацију.