Почетна > Путовања
Путовања

Вашингтон: Дах Европе у САД

Главни град САД, Вашингтон, невиђена је ризница културних споменика, дивних паркова и огромних музеја, али и полигон естаблишмента где се доносе политичке одлуке које имају утицај на читав свет. Осим тога, Вашингтон је вероватно и “најевропскији” град у САД.
Фото: Shutterstock/Vacclav

Његови широки булевари и раскошна архитектура подсећају на Париз, уредне типске куће на Лондон, а пространи паркови на оне у Бриселу.

Ово не чуди, с обзиром да је престоницу САД примарно дизајнирао француски инжењер и архитенкта Пјер Чарлс Ленфан, иначе пријатељ Џорџа Вашингтона.

Иако се налази релативно близу Њујорка, Вашингтон је његова сушта супротност. Чист, миран, уредан и без небодера, нуди добар баланс лудници Менхетна у незваничној престоници западне хемисфере – Њујорку.

Фото: Shutterstock/Tupungato
Уколико посетите ова два велеграда током истог путовања, биће вам тешко да поверујете да се уопште налазе у истој земљи.

Ако би се морала издвојити само једна ствар која Вашингтон чини вредним посете, то су свакако његови музеји и споменици.

Тешко да на читавом свету постоји нешто слично Смитсоновском институту, у оквиру којег се на релативно малој територији налази 19 музеја светског ранга препуних важних артефаката, а у које је притом улаз бесплатан.

Фото: Unsplash/Jacob Creswick
За сваког радозналца ће се пронаћи понешто: од оригиналних летелица које су САД лансирале у свемир у Националном музеју ваздухопловства и свемира, па до Роденових скулпутра и јединог дела Леонарда де Винчија изложеног у Америкама – портрета Ginevra de’ Benci.

Смитсоновски институт годиншње прими око 30 милиона посетилаца, без икакве новчане надокнаде. Годишњи буџет институције је нешто више од милијарду долара државног новца.

Поред музеја, екс либрис Вашингтона чине и споменици и меморијали који моћно комуницирају познати амерички наратив и одају почаст како лепим, тако и оним најгорим моментима кроз које су САД у прошлости.

Од Линколна до Мартина Лутера Кинга Јр, преко меморијала ветеранима из Вијетнама, па до Френклина Делано Рузвелта који је овековечен са својим шкотским теријером, такође становником Беле куће.

Фото: Pixabay/Mark Thomas

На само 177 квадратних километара концентрисана је читава историја америчке демократије и готово сви симболи исте, те се у једном дану могу обићи и Декларација независности и место са ког је Мартинг Лутер Кинг Јр у свом легендарном говору изјавио “Имам сан” (I have a dream”), проћи поред Форд театра где је убијен Абрахам Линколн, али исто тако и препознати сценографије из серија које се баве америчком политиком као што су “Homeland” или “House of cards”.

Вашингтон је дом председника, Конгреса и Врховног суда – главних структура америчке владе.

Уколико се најавите довољно унапред могуће је посетити и најпознатију “кућу” у САД – Белу кућу, резиденцију у којој су живели 44 амерчка председника у неокласицистичком стилу, а уз мало среће и начути разговоре конгресмена или сенатора када се у баровима запричају о послу.

Фото: Pexels/Aaron Kittredge

Још једна јединствена активност је (бесплатна) могућност присуствовања усменим расправама Врховног суда.

Захваљујићи свеприсутном мултикултурализму у граду се могу пронаћи најразноврснији ресторани – од јапанских преко грузијских па до етиопијских.

Наравно, на располагању је и домаћа кухуња. Ипак, са америчком храном треба бити пажљив будући да само једно парче чижкејка у познатој градској посластичарници “Cheesecake factory” има и до – 1500 калорија.

Аутор текста: Н.К.

Putevima vere

 

Преузмите андроид апликацију.