Koliko puta vam se dogodilo da hleb preko noći postane tvrd i nejestiv? Uz nekoliko jednostavnih trikova, hleb će duže ostati svež, a manje ćete trošiti hranu.
Zamrznite hleb
Ako ste kupili hleb i znate da ga nećete konzumirati, jednostavno ga stavite u kesu i ostavite u zamrzivaču. Hleb će biti spreman za potrošnju za dva do tri meseca. Kada želite da ga konzumirate, izvadite ga i stavite na kratko u rernu ili toster.
Obavezno čuvajte hleb u kutiji
Kutije za hleb postoje s razlogom. U njima hleb duže ostaje svež jer slabije kruži vazduh u kutijama, pa se sporije suši.
Dodatni savet: Pazite da ne držite previše namirnica u kutiji, jer se time povećava procenat vlage, što znači da se povećava i rizik od rasta buđi. Hleb čuvajte u foliji ili plastičnoj kesi Ako kod kuće nemate kutiju, hleb obavezno držite u foliji ili plastičnoj kesi. Na taj način sprečavate da se hleb isuši.
Nemojte ga držati u frižideru
Dok zamrzivač čuva hleb, frižider ima suprotan efekat. Naime, hleb se u frižideru suši šest puta brže nego na svežem vazduhu. Ako želite da sendvič držite u frižideru preko noći, obavezno ga umotajte u foliju.
Poprskajte ga vodom i stavite u rernu
Ako je hleb postao suv i tvrd, ne morate ga baciti, tu je spas. Sve što treba da uradite je da poprskate hleb vodom i stavite u rernu na nekoliko minuta. Pazite da hleb ne držite predugo u rerni da kora ne postane pretvrda.
Najbolje zamene za beli hleb: Ukusne i zasite sa malo kalorija, više ne morate da pravite kompromis
Preuzmite android aplikaciju.