Početna > Život i stil
Život i stil

Uz ove trikove kromir vam neće proklijati!

Krompir je jedna od namirnica koja se često nalazi kao prilog mnogim specijalitetima, pa ne čudi kada se u supermarketima prodaje u velikim pakovanjima od nekoliko kilograma.
Foto: Pixabay/ Cherrylafoto

Dobra stvar kod krompira je što se može pripremiti na razne načine, ali i što možete da ga čuvate duže od ostalih vrsta povrća. Naravno, ovo se podrazumeva ako se pridržavate ovih pravila.

Treba napomenuti da krompir bez mrlja uskladišten u idealnim uslovima može trajati nekoliko meseci. Takođe, važno je ne držati krompir u frižideru ili blizu luka i druge hrane koja oslobađa etilen.

Izaberite dobar krompir

Pre svega, morate odabrati krompir koji izgleda najsvežije.

Prepoznaćete ga po tome što nema posekotina, tamnih fleka ili mekih tačaka i ima ujednačenu teksturu kože bez zelenila.

Krompir treba da bude suv

Često možete pronaći ostatke zemlje na krompiru, pa bi možda bilo prikladno da ga neki operu pre skladištenja. Ali ne bi trebalo to da radiš. Vlaga može lako da ostane na kori i u udubljenjima i stvori preterano vlažnu sredinu, uzrokujući pljesniv miris i ubrzavajući proces propadanja.

Stavite u korpu ili kesu

Ključ za očuvanje krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Ako ste kupili vreću krompira, oni se često prodaju u mrežastoj kesi koja omogućava ulazak i izlazak vazduha. U tom slučaju možete ih ostaviti u toj torbi.

Pronađite hladno i tamno mesto

Krompir se uzgaja pod zemljom i voli slične uslove nakon vađenja. Idealna temperatura za čuvanje krompira je između sedam i 12 stepeni, pa je idealno da se čuva na hladnom i tamnom mestu.

Rotirajte zalihe

Svaki put kada uzimate krompir, proverite zalihe i okrenite ih da biste sprečili kvarenje. Pogledajte da li postoje neki koji su počeli da se kvare i koristite ih.

Budite oprezni sa konzumiranjem đumbira!

Preuzmite android aplikaciju.