Почетна > Бизнис
Бизнис

Утицај улагања у инфраструктуру на економски развој

Инфраструктура је од кључне важности за подстицање економског развоја и просперитета земље. Улагања у инфраструктуру доприносе већој продуктивности и расту, олакшавају трговину и повезаност и промовишу економску инклузију.
Фото: Pixabay/StockSnap

Глобални инфраструктурни пројекти су од приоритетног значаја. Сматра се да ће од 2022. до 2030. године бити потребна огромна улагања на годишњем нивоу како би се одржао корак са пројектованим растом. Од тога 60% отпада на земље у развоју. Штавише, Азијска развојна банка је проценила да је сваке године потребно 1.7 билиона долара да би се одржале стопе раста довољне за ублажавање сиромаштва у азијском региону, укључујући потребе улагања за ублажавање климатских промена и прилагођавање.

Фото: Pixabay/MemoryCatcher
Како становништво земаља у развоју стално расте, императив је потреба за висококвалитетном инфраструктуром која је одржива, повећава пословне активности, ствара нова радна места, сужава диспаритете у приходима. Квалитетна инфраструктура је главни задатак одрживог развоја јер подржава инклузивни раст и побољшава приступ свима.

Градови и државе суочавају се са економским, демографским, фискалним и еколошким изазовима без преседана због којих јавни и приватни сектори морају преиспитати начин на који послују. Ове нове снаге су невероватно разноврсне, али деле основну потребу за модерном, ефикасном и поузданом инфраструктуром.

Бетон, челик и оптички каблови су основни градивни блокови привреде. Инфраструктура омогућава трговину, покреће предузећа, повезује раднике са њиховим пословима, ствара могућности за заједнице које се боре и штити нацију од све непредвидивијег природног окружења. Од приватних инвестиција у телекомуникационе системе, широкопојасне мреже, теретне железнице, енергетске пројекте и гасоводе, до јавних издатака за транспорт, воду, зграде и паркове, инфраструктура је окосница здраве економије.

Такође подржава раднике, обезбеђујући милионе послова сваке године у изградњи и одржавању. Од инжењера локомотива и инсталатера електричних водова, преко возача камиона и пилота авио-компанија, до грађевинских радника и читача бројила, послови у инфраструктури чине скоро 11% процената радне снаге у свету, нудећи могућности запошљавања које имају ниске баријере за улазак и за које се предвиђа да ће порасти у току следеће деценије.

Од тога зависе и важни национални циљеви. Економији је потребна поуздана инфраструктура за повезивање ланаца снабдевања и ефикасно кретање роба и услуга преко граница. Инфраструктура повезује домаћинства широм света са могућностима већег квалитета за запошљавање, здравствену заштиту и образовање.

Чиста енергија и јавни превоз могу смањити емисију штетних гасова и ублажити ефекат стаклене баште. Иста економска логика важи за широкопојасне мреже, водоводне системе и производњу и дистрибуцију енергије.

Трансформативна инфраструктура је инфраструктура која пружа трајну друштвену и економску вредност за свакога, производи дугорочни просперитет за будуће генерације и ствара услове за прелазак ка одрживој економији са ефикасном употребом ресурса. Дизајнирана је са флексибилношћу да одговори на будуће трендове и изазове, способан је да се прилагоди технолошким побољшањима и угради боља решења када постану доступна. Трансформативна инфраструктура је стога дуготрајнија и отпорнија, што значи да се може боље прилагодити кризама и пружити више користи током времена у односу на традиционалнију инфраструктуру.

Трансформативна инфраструктура је друштвено инклузивна. Њен дизајн је вођен идејом да буде од користи највећем броју људи. Овако пројектована и имплементирана инфраструктура ће омогућити максималну корисност највећем броју људи, повећавајући њен подстицајни ефекат и олакшавајући циљ праведнијег света.

Инвестиције у инфраструктуру имају снажан утицај на економски раст, о чему сведоче разне студије које су показале да је економски мултипликатор јавних инвестиција (укључујући инфраструктуру) 1,5 пута већи од вредности почетних инвестиција у временском периоду од 2 до 5 година, много већи од других облика јавне потрошње. Студије су такође показале да је инфраструктурни исход био фактор који је утицао на позитиван ефекат инвестиције. Ове анализе сугеришу да улагања у инфраструктуру могу играти кључну улогу у подршци економском опоравку и стабилности.

EK za konfiskovanje imovine onih koji krše sankcije

 

Преузмите андроид апликацију.