Početna > Svet
Svet

Usporen globalni rast, ali bez globalne recesije

Rat u Ukrajini doprineće usporavanju globalnog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva najavljujući nove prognoze MMF za april.
Foto: WikimediaCommons/Ken Nakagawa

Ona je na forumu magazina Forin polisi rekla da će globalni ekonomski rast ove godine uspeti da ostane pozitivan uprkos ratu u Ukrajini, ali da bi jedan broj zemalja sa ionako slabim ekonomijama mogao da zapadne u recesiju, prenosi Rojters.

Prema poslednjim prognozama MMF-a iz januara, za 2022. godinu je predviđen globalni rast od 4,4 odsto, što je za pola procenta manje u odnosu na prognoze iz oktobra.

Georgijeva je rekla da će šokovi zbog visokih cena energenata i hrane izazvanih ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije teško pogoditi zemlje u razvoju zajedno sa strožim finansijskim uslovima dok napredne države budu podizale kamatne stope.

„Mi smo težili povećanju rasta i smanjenju inflacije koja je postala problem. Umesto toga, imamo upravo suprotno. Rast pada, a inflacija raste“, rekla je Georgijeva.

Ruske kompanije će unajmljene avione registrovati na sebe

Preuzmite android aplikaciju.