Почетна > Свет
Свет

Успорен глобални раст, али без глобалне рецесије

Рат у Украјини допринеће успоравању глобалног економског раста, али неће изазвати глобалну рецесију, изјавила је директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева најављујући нове прогнозе ММФ за април.
Фото: WikimediaCommons/Ken Nakagawa

Она је на форуму магазина Форин полиси рекла да ће глобални економски раст ове године успети да остане позитиван упркос рату у Украјини, али да би један број земаља са ионако слабим економијама могао да западне у рецесију, преноси Ројтерс.

Према последњим прогнозама ММФ-а из јануара, за 2022. годину је предвиђен глобални раст од 4,4 одсто, што је за пола процента мање у односу на прогнозе из октобра.

Георгијева је рекла да ће шокови због високих цена енергената и хране изазваних ратом у Украјини и санкцијама против Русије тешко погодити земље у развоју заједно са строжим финансијским условима док напредне државе буду подизале каматне стопе.

„Ми смо тежили повећању раста и смањењу инфлације која је постала проблем. Уместо тога, имамо управо супротно. Раст пада, а инфлација расте“, рекла је Георгијева.

Руске компаније ће унајмљене авионе регистровати на себе

Преузмите андроид апликацију.