Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Темишвар

Темишвар – српски град у Румунији, седиште културног и историјског живота Срба у Румунији и седиште Епархије темишварске Српске православне цркве. То је наш румунски побратим, а рекли бисмо много више од братског града.
Фото: Pexels/AdrianFrentescu
Сарадња  Новог Сада и Темишвара успостављена је 2005. године, а историјске везе нашег народа са овим градом чак неколико векова раније.

По историјским записима, Срби насељавају ово подручје још у XVII  веку, а у једном периоду историјског развоја представљају и већинско становништво овог града.

Иако данас у Темишвару, према доступним подацима, живи око 25.000 Срба, наш народ поред статуса мањинског народа, има и статус староседеоца у овом граду.

У Темишвару се истински негује српска култура, историја и језик. У овом граду се и даље образују српска  деца на матерњем језику, захваљујући Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“.  Њу похађају деца од предшколског узраста до осмог разреда основне школе, као и два одељења гимназијалаца.

Фото: Wikimedia Commons/Eduard Reiter
На Универзитету у Темишвару постоји Катедра за српски језик и књижевност, а у овом граду постоји и српски културни центар.

Сарадња нашег града и Темишвара прожета је сарадњом наших народа, и узајамним неговањем права мањина. На Радио – телевизији Војводина и Радио Новом Саду емитује се програм на румунском језику, док се са Радио Темишвара може чути програм на српском језику.

Градови побратими највише сарађују у области културе. Бројне манифестације одржавају се у оба града, а на којима наступају музичари, уметници и културни радници из оба братска града.

Најпознатији је свакако Revolution festival, који се већ годинама уназад одржава  у Темишвару у организацији новосадске EXIT  фондације, и који окупља и музичаре и омладину из братских градова.

Занимљив је податак да је и Темишвар, заједно са нашим градом проглашен за Европску престоницу културе за 2021. годину, и да су у плану били многобројни заједнички пројекти.

Они су требали да се одржавају у братским градовима у сврху реализације престижне културне титуле.

Међутим, како је због епидемијске ситуације са коронавирусом, дошло до померања целокупне организације,  наш град је постао Европска престоница културе 2022. године.

Фото: Wikimedia Commons/Simionoff

Ово померање задесило је и Темишвар, којем jе ова престижна титула додељена ипак за 2023. годину, па су се градови побратими нажалост разишли у реализацији манифестација у сврху Европске престонице културе.

Осим у области културе, пријатељство братских градова је остварено и кроз узајамне сусрете ученика, студената, спортиста и привредника из братских градова. На овај начин је остварена сарадња у области образовања, спорта и економије.

Шта обићи уколико вас пут нанесе у братски Темишвар?

Пре свега, треба знати да Темишвар није уопште далеко од Новог Сада, да је удаљеност  братских градова 144 км, и да се аутом стиже у овај град за нешто више од два сата вожње.

Фото: Pixabay/InfoTimisoara

Темишвар је трећи град по величини у Румунији, са око 320.000 становника. Лежи на реци Бегеј, иако је име добио по реци Тамиш, која је раније пролазила овим градом.

Темишвар често називају и Малим Бечом, с обзиром на архитектуру која доминира његовим центром, а који је последица утицаја који су Хабзбурзи оставили на овај град.

Центар Темишвара чине три трга:  Трг победе, Трг уједињења и попут новосадског – Трг слободе, а на којима се налазе најзначајније знаменитости овог града.

Фото: Unsplash/Laura Ghise

Трг победе окружује Румунска саборна црква Банатске митрополије и здање Опере, саграђене у 19. веку. На тргу се налази копија статуе вучице са Ромулом и Ремом, коју је овај град добио на поклон од града Рима.

Фото: Wikimedia Commons/Antonius Plaian
Трг уједињења оивичен је импозантном грађевином Српске саборне цркве и Владичанским двором, и представља седиште Епархије темишварске Српске православне цркве.

Ова здања су саграђена средином XVIII века.

Фото: Pixabay/jennyfriedrichs

Такође, овај трг окружују и бројне палате, које осликавају дух старог времена, а међу којима се својом лепотом посебно издваја Барокна палата.

Палата је некадашње седиште Српске Војводине, и касније Војводства Србије и Тамишког Баната, а данас је претворена у Музеј уметности.

Фото: Pixabay/InfoTimisoara

Трг слободе, као и у нашем граду, краси Градска кућа. Средиште трга испуњено је статуама.

Фото: Wikimedia Commons/Fred Reiter

Осим својим културно – историјским благом, Темишвар плени и природним лепотама.

У граду се може уживати и кроз панорамско разгледање, пловидбом Бегејом. Такође, својом лепотом плене и зелене градске оазе, попут  Ботаничке баште и Парка ружа, који дају посебан шарм овом граду.

Фото: Wikimedia Commons/Elisabeth Packi
Можда ће најлепши осећај приликом посете овом граду побратиму бити то што ћете готово сигурно у Темишвару чути наш језик, и биће вам јасно да ово пријатељство градова и народа свакодневно живи на улицама овог града.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada − Budva

 

Преузмите андроид апликацију.