Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада − Будва

Пре скоро 3.000 година, на обали Јадранског мора, саграђена је Будва − једно од најстаријих насеља на Јадрану и центар црногорског туризма.
Фото: Oleg Gratilo/Unsplash

Тај морски градић, који је одолео земљотресима и освајачима, и данас поносно пркоси времену.

Општина Будва обухвата Град Будву и 60 насељених места у њеној околини, од којих су најпознатија летовалишта: Бечићи, Буљарице, Петровац на мору, Јаз и Свети Стефан.

Према последњем попису из 2011. године, ова општина имала је око 13.500 становника.

Будва добија свој пуни сјај лети, када је туристичка сезона у јеку.

Туристима из региона најпривлачније су будванске плаже, попут: Могрена, Ричардове главе, Словенске плаже, Краљичине и Краљеве плаже.

Фото: Daniya.Mostovaya/Wikimedia Commons

Будва је препознатљива по шеталиштима уз плаже, која су начичкана бројним тезгама, киосцима са брзом храном и кафићима.

Међутим, све чешће због великих гужви, туристи се упућују ка околним увалама и мање познатим плажицама у насељеним местима на ширем подручју општине.

Породице са децом се радије опредељују за плажe у Бечићима и Петровцу на мору, које су пространије, а неки тврде да је и море ту чистије.

Фото: Oktoober/Wikimedia Commons

Поклоници ексклузивнијег и мирнијег одмора своје место под сунцем могу наћи на лепотама плаже Милочер, или на Светом Стефану.

Фото: falco/Pixabay

Чак и они који не одседну у неком од бројних хотела или апартмана на подручју општине Будва, ноћу се ипак упуте ка граду Будви и њеним бројним кафићима, ресторанима и надалеко познатим дискотекама.

Заштитни знак Будве је статуа Будванске балерине, залеђене у покрету,  коју можете видети са плаже Могрен.

Мештани ће вам радо испричати легенду о њој.

Фото: linn17/Pixabay

Као рт у мору издваја се својим положајем, али и архитектонском лепотом и културно – историјским значајем Стари град.

Окружен средњовековним зидинама, тврђавом коју мештани зову Citadela и кулама, сачувао је дух старог времена и даје посебну ноту туристичкој понуди Будве.

Фото: Ender Vatan/Pixabay

Кроз Стари град воде вас уске уличице, до минијатурних тргова и цркава, од којих је најстарија црква на Citadeli, Santa Maria in Punta.

Унутар зидина своје место нашли су и бројни кафићи, ресторани и понеки бутици, али и градска библиотека и Музеј града Будве.

Током летњих месеци Стари град постаје место одржавања традиционалног фестивала Град театар, који његове тргове и уличице претвори у позорнице под ведрим небом.

Фото: Сергей Наруков/Wikimedia Commons

Сарадња Новог Сада и општине Будва започета је формално  1992. године, када је потписан Протокол о сарадњи, а подигнута је на још виши ниво 1996. године потписивањем Повеље о братимљењу.

Братимљење је успостављено са циљем сарадње у области привреде, културе, науке, образовања, спорта и економије.

Као резултат добрих братских односа Новог Сада и Будве, у Будви се већ годинама одржава Sea Dance фестивал, у организацији новосадске EXIT фондације.

Фото: SDF’s photo team/Wikimedia Commons

Фестивал се одржава на обали Јадранског мора и допринео је још већој популаризацији Будве и њене туристичке понуде.

Захваљујући овој сарадњи братских градова и њихових организација, Будву је за шест година, од када се ђуска на њеној обали, у периоду одржавања фестивала, посетило преко 300.000 посетилаца из свих делова света.

Како је туризам основна делатност Будве, а истовремено и наш град има одличну туристичку понуду, логично је да је сарадња братских градова остварена и на овом пољу.

Фото: Stefan Kostić/Unsplash

Туристичке организације братских градова имају потписан Протокол о сарадњи и Туристичка организација Будве учествује на Међународном сајму туризма у нашем граду.

Још једна од области сарадње побратима јесте култура.

Будући да је наш град ове године постао Европска престоница културе, представници нашег града делили су са представницима Будве своја знања и искуства у процесу кандидовања за ову престижну титулу.

Општина Будва планира да се заједно са Котором, Херцег Новим и Тивтом, кандидује за титулу  Европске престонице културе 2028. године.

Ускоро ће наш град имати још више искуства и савета који ће бити од  значаја црногорским кандидатима.

Новосађани су већ годинама у назад једни од најчешћих гостију који посећују Будву и њену ривијеру лети.

Ко зна шта је то очарало Новосађане да јој се стално враћају, да ли диван спој старог и новог, природних лепота и знаменитости, или богат ноћни живот?

Који год разлог био, узајамним посетама ово пријатељство градова негују управо обични људи.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada − Iliupoli

Преузмите андроид апликацију.