Početna > Novi Sad
Novi Sad Novosadske priče

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Nižnji Novgorod

Na 2600 km od Novog Sada i 460 km istočno od Moskve, na ušću reka Oke i Volge, smešten je naš grad pobratim – Nižnji Novgorod.
Foto: Wikimedia Commons/Юriй Lebedev

Ovaj milionski grad predstavlja jedan od industrijskih centara Rusije, najveću luku na Volgi, sedište automobilske industrije GAZ, univerzitetski, sajamski i kulturni centar.

To je grad u kojem se tako lako i prirodno prepliću istorijsko i moderno.

„Nižnji“ spada i među najstarije ruske gradove. Po istorijskim zapisima, grad je osnovao veliki knez Jurij Vsevolodovič 1221. godine.

Prošle godine svečano je obeleženo 800 godina postojanja grada, i tom prilikom delegacija Grada Novog Sada prisustvovala je višednevnim svečanostima priređenim u tu čast.

Delegacija Novog Sada na proslavi godišnjice osnivanja Nižnjeg Novgoroda

U periodu od 1932. do 1991. godine grad se zvao Gorki, po ruskom piscu Alekseju Maksimoviču Peškovom (svima poznatiji kao Maksim Gorki), koji je rođen u ovom gradu. Danas jedno od pozorišta u ovom gradu nosi njegovo ime, kao i trg.

Simbol grada predstavlja tvrđava Kremlj, izgrađena početkom XVI veka, od crvene cigle, čije su zidine dužine preko 2 km, sa 13 očuvanih kula osmatračnica.

Ovo utvrđenje nalazi se na brdu ispod kojeg se nalazi ušće dveju reka – Oke i Volge, i sa kojeg se pruža očaravajući pogled na grad.

Foto: Wikimedia Commons/Sedan128

Unutar zidina i u neposrednoj blizini Kremlja nalazi se pravo arhitektonsko i istorijsko blago Nižnjeg Novgoroda, i najpoznatiji simboli ovog grada.

Pre svega, tu su smeštene najznačajnije administrativne građevine- gradska kuća i gradska skupština (Duma), ali i muzeji, arsenal i crkve.

Svojim značajem i veličanstvenom lepotom izdvaja se pravoslavna crkva građena u baroknom stilu, posvećena rođenju Presvete Bogorodice – Roždenstvenskaja crkva.

Foto: Pexels/Darya

Glavni gradski trg, sa spomenicima narodnim herojima Minjinu i Požarskom, oslobodiocima Moskve (koji se nalazi i u Moskvi), smešten je i unutar Kremlja.

nižnji
Foto: Wikimedia Commons/Alekseй Trefilov

Zbog svoje neprocenjive istorijske i kulturne važnosti, Kremlj sa okolinom je uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Od Kremlja do obale reke Volge vodi Čkalovo stepenište. Ovo vijugavo stepenište se sastoji od 560 stepenika, karakterističnog je izgleda u obliku broja osam, i predstavlja jedan od simbola grada.

nižnji
Foto: Wikimedia Commons/Svetlov Artem

Na vrhu stepeništa, pre zidina Kremlja postavljen je Čkalov spomenik, po kojem je i stepenište ponelo ime, u čast ruskom pilotu koji je prvi na svetu preleteo od Rusije do Amerike.

Foto: Wikimedia Commons/Skorp24
Na suprotnoj obali Volge se svojom impozantnom lepotom i veličinom izdvaja se biser grada – Sabor Aleksandra Nevskog. Ovaj pravoslavni hram sagrađen je u XIX veku, i predstavlja jednu od 10 najvećih ruskih crkava.
nižnji
Foto: Pixabay/Helgion

Velelepni objekat sajma je još jedan od gradskih simbola.

Iako bi mnoge sajam asocirao na sivilo hala i tezgi, zgrada novgorodskog sajma predstavlja novi oblik poimanja sajamskih prostora i arhitektonski spomenik iz XIX veka.

nižnji
Foto: Pixabay/ssa66

Budući da je Rusija bila domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, za tu priliku na ušću dveju reka, izgrađen je novi stadion u Novgorodu.

Moderan objekat stadiona, kapaciteta 45.000 gledalaca, izgrađen je u staklu. Svojim izgledom pleni pažnju ne samo ljubitelja fudbala, već svakog ko poseti ovaj grad.

nižnji
Foto: Pixabay/comrade_petruha
Saradnja Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda

Saradnja našeg grada i ruskog pobratima počiva na velikom prijateljstvu srpskog i ruskog naroda. Na uzajamnim sličnostima zasnovanim na veri, pismu, preplitanju istorija i uzajamnom uvažavanju.

Sve to je sigurno doprinelo da se sa velikom željom i voljom ono pažljivo neguje kroz sve ove godine.

Od 2006. godine kada je prijateljstvo gradova sklopljeno, međusobna saradnja ostvarena je u oblasti privrede, obrazovanja, sporta i kulture.

Saradnja Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda je vrlo intenzivna  u oblasti privrede.

Delegacije bratskih gradova su godinama unazad zastupljene na međunarodnim sajmovima koji se održavaju u bratskim gradovima, sa mnogobrojnim domaćim izlagačima.

Pored toga, zapaženo je i učešće bratskih delegacija na biznis forumima, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o saradnji između privrednih komora Vojvodine i Nižnjeg Novgoroda.

Prijateljstvo naših gradova prenelo se i na mlađe generacije, kroz saradnju u oblasti obrazovanja.

Zahvaljujući bratimljenju, ostvareni su fantastični rezultati kroz programe razmene učenika, ali i nastavnog osoblja, iz gimnazije „Isidora Sekulić“ i „Gimnazije broj 13“ iz Nižnjeg Novgoroda.

nižnji
Foto: Wikimedia Commons/Leha-11

Saradnja gradova se realizuje i kroz zajedničke programe novosadskog i nižnjenovgorodskog univerziteta.

Osim sklapanja novih prijateljstva među mladima, kroz bratsku saradnju su pružene i mogućnosti učenja jezika i obrazovanja van matične zemlje. To svakako doprinosi širenju vidika, znanja i mogućnosti za usavršavanje mladih.

Na Univerzitetu Lobačevski u bratskom gradu postoji i Srpski centar, kao čuvar srpskog jezika i kulture, a kojem Grad Novi Sad redovno donira knjige.

Bratski gradovi su povezani i kroz saradnju turističkih gradskih organizacija i omladinskih organizacija, i kroz realizaciju kulturnih manifestacija.

Kao ambasadori gradova pobratima odličnu saradnju ostvarili su i FK „Vojvodina“  sa klubovima iz Nižnjeg Novgoroda.

Sportskim susretima predstavnika pobratima obuhvaćene su sve selekcije – od najmlađih do prvotimaca, što doprinosi negovanju prijateljstva i sportskog duha učesnika.

Kada bismo sa dve reči morali da opišemo prijateljstvo Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda, možda bi najadekvatnije bile: iskrenost i srdačnost.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Temišvar

Preuzmite android aplikaciju.