Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Нижњи Новгород

На 2600 км од Новог Сада и 460 км источно од Москве, на ушћу река Оке и Волге, смештен је наш град побратим – Нижњи Новгород.
Фото: Wikimedia Commons/Юрий Лебедев

Овај милионски град представља један од индустријских центара Русије, највећу луку на Волги, седиште аутомобилске индустрије ГАЗ, универзитетски, сајамски и културни центар.

То је град у којем се тако лако и природно преплићу историјско и модерно.

„Нижњи“ спада и међу најстарије руске градове. По историјским записима, град је основао велики кнез Јуриј Всеволодович 1221. године.

Прошле године свечано је обележено 800 година постојања града, и том приликом делегација Града Новог Сада присуствовала је вишедневним свечаностима приређеним у ту част.

Delegacija Novog Sada na proslavi godišnjice osnivanja Nižnjeg Novgoroda

У периоду од 1932. до 1991. године град се звао Горки, по руском писцу Алексеју Максимовичу Пешковом (свима познатији као Максим Горки), који је рођен у овом граду. Данас једно од позоришта у овом граду носи његово име, као и трг.

Симбол града представља тврђава Кремљ, изграђена почетком XVI века, од црвене цигле, чије су зидине дужине преко 2 км, са 13 очуваних кула осматрачница.

Ово утврђење налази се на брду испод којег се налази ушће двеју река – Оке и Волге, и са којег се пружа очаравајући поглед на град.

Фото: Wikimedia Commons/Sedan128

Унутар зидина и у непосредној близини Кремља налази се право архитектонско и историјско благо Нижњег Новгорода, и најпознатији симболи овог града.

Пре свега, ту су смештене најзначајније административне грађевине- градска кућа и градска скупштина (Дума), али и музеји, арсенал и цркве.

Својим значајем и величанственом лепотом издваја се православна црква грађена у барокном стилу, посвећена рођењу Пресвете Богородице – Рожденственскаја црква.

Фото: Pexels/Darya

Главни градски трг, са споменицима народним херојима Мињину и Пожарском, ослободиоцима Москве (који се налази и у Москви), смештен је и унутар Кремља.

нижњи
Фото: Wikimedia Commons/Алексей Трефилов

Због своје непроцењиве историјске и културне важности, Кремљ са околином је уврштен на Унескову листу светске културне баштине.

Од Кремља до обале реке Волге води Чкалово степениште. Ово вијугаво степениште се састоји од 560 степеника, карактеристичног је изгледа у облику броја осам, и представља један од симбола града.

нижњи
Фото: Wikimedia Commons/Svetlov Artem

На врху степеништа, пре зидина Кремља постављен је Чкалов споменик, по којем је и степениште понело име, у част руском пилоту који је први на свету прелетео од Русије до Америке.

Фото: Wikimedia Commons/Skorp24
На супротној обали Волге се својом импозантном лепотом и величином издваја се бисер града – Сабор Александра Невског. Овај православни храм саграђен је у XIX веку, и представља једну од 10 највећих руских цркава.
нижњи
Фото: Pixabay/Helgion

Велелепни објекат сајма је још један од градских симбола.

Иако би многе сајам асоцирао на сивило хала и тезги, зграда новгородског сајма представља нови облик поимања сајамских простора и архитектонски споменик из XIX века.

нижњи
Фото: Pixabay/ssa66

Будући да је Русија била домаћин Светског првенства у фудбалу 2018. године, за ту прилику на ушћу двеју река, изграђен је нови стадион у Новгороду.

Модеран објекат стадиона, капацитета 45.000 гледалаца, изграђен је у стаклу. Својим изгледом плени пажњу не само љубитеља фудбала, већ сваког ко посети овај град.

нижњи
Фото: Pixabay/comrade_petruha
Сарадња Новог Сада и Нижњег Новгорода

Сарадња нашег града и руског побратима почива на великом пријатељству српског и руског народа. На узајамним сличностима заснованим на вери, писму, преплитању историја и узајамном уважавању.

Све то је сигурно допринело да се са великом жељом и вољом оно пажљиво негује кроз све ове године.

Од 2006. године када је пријатељство градова склопљено, међусобна сарадња остварена је у области привреде, образовања, спорта и културе.

Сарадња Новог Сада и Нижњег Новгорода је врло интензивна  у области привреде.

Делегације братских градова су годинама уназад заступљене на међународним сајмовима који се одржавају у братским градовима, са многобројним домаћим излагачима.

Поред тога, запажено је и учешће братских делегација на бизнис форумима, што је резултирало потписивањем споразума о сарадњи између привредних комора Војводине и Нижњег Новгорода.

Пријатељство наших градова пренело се и на млађе генерације, кроз сарадњу у области образовања.

Захваљујући братимљењу, остварени су фантaстични резултати кроз програме размене ученика, али и наставног особља, из гимназије „Исидора Секулић“ и „Гимназије број 13“ из Нижњег Новгорода.

нижњи
Фото: Wikimedia Commons/Leha-11

Сарадња градова се реализује и кроз заједничке програме новосадског и нижњеновгородског универзитета.

Осим склапања нових пријатељства међу младима, кроз братску сарадњу су пружене и могућности учења језика и образовања ван матичне земље. То свакако доприноси ширењу видика, знања и могућности за усавршавање младих.

На Универзитету Лобачевски у братском граду постоји и Српски центар, као чувар српског језика и културе, а којем Град Нови Сад редовно донира књиге.

Братски градови су повезани и кроз сарадњу туристичких градских организација и омладинских организација, и кроз реализацију културних манифестација.

Као амбасадори градова побратима одличну сарадњу остварили су и ФК „Војводина“  са клубовима из Нижњег Новгорода.

Спортским сусретима представника побратима обухваћене су све селекције – од најмлађих до првотимаца, што доприноси неговању пријатељства и спортског духа учесника.

Када бисмо са две речи морали да опишемо пријатељство Новог Сада и Нижњег Новгорода, можда би најадекватније биле: искреност и срдачност.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Temišvar

Преузмите андроид апликацију.