Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Куманово

Две суседне земље Република Србија и Северна Македонија, које су некада чиниле и део заједничке државе, из своје међусобне сарадње и уважавања, изнедриле су своје градове у побратиме.
Фото: Wikimedia Commons/Macedonian Boy

Тако су 2019. године пријатељство склопили наш Нови Сад и македонско Куманово. Пријатељство градова склопљено је на 500. годишњицу од оснивања Куманова, али и на 75. годишњицу од ослобођења овог града у Другом светском рату. Стога је чин потписивања овог споразума био троструко свечан.

Братство градова осим што почива на заједничкој традицији земаља,  ослања се и на постулате које је поставила иницијатива за Отворени Балкан.

У склопу овог пројекта створени су услови за отворену економску сарадњу држава потписница, међу којима су наша земља и Северна Македонија. Локалне самоуправе ће и у овом случају бити важне карике преко којих ће се спроводити овај фантастичан међудржавни пројекат.

Свакако ће и Нови Сад и Куманово, кроз своје братство и успостављену сарадњу, бити важни чиниоци и једни од реализатора неких од пројеката у оквиру Отвореног Балкана.

Споразумом о сарадњи братских градова фокус је стављен на унапређење друштвеног и економског развоја, као и сарадњу у области културе, науке, образовања, туризма, спорта и реализацију програма и пројеката у  у области социјалне заштите, урбанизма и комуналне делатности.

Интересантно је поменути, приликом потписивања споразума о сарадњи два града, Градоначелник Куманова, Максим Димитриевски, истакао је да је Куманово одавно препознало баш Нови Сад као модел инвестиција и инфраструктуре који се свидео Куманову. Могло би се рећи да су се и градови, попут пријатеља, препознали и здружили.

Фото: Wikimedia Commons/ Macedonian Boy

Куманово је за српски народ посебно јер представља општину са значајним бројем становника српске националности у Северној Македонији.

Конкретно, Срби су трећа нација по заступљености у граду побратиму, и чине око 10% становништва ове општине. Стога је и српски језик проглашен службеним језиком у употреби у општини Куманово. Без сумње би се могло рећи да је ово пријатељство проистекло и из природне потребе за повезивањем српског народа, али и унапређењем и очувањем националног идентита и ван граница Србије.

Историјски посматрано, Куманово се много пута помињало у историји нашег народа. Познато је као место чувене битке између српске и турске војске током Првог балканског рата. Тада је 1912. године наша војска победом над  турском војском отпочела ослобађање наше земље од вишевековне турске владавине. Касније је ово место било познато по избијању антифашистичког устанка, а 1999. године као место потписивања споразума којим је окончана НАТО агресија на нашу земљу.

Данас је Куманово трећа по величини општина у Северној Македонији, са око 75.000 становника. Смештено је на североистоку своје земље, а познато је као један од индустријских центара. Поред индустријских постројења, центар ове општине красе и бројне грађевине које су очувале шарм и архитектуру старог Куманова.

Куманово попут Новог Сада, припада „породици“ зелених градова, који примењује системски приступ у заштити и развоју животне средине на својој територији.

Уколико вас пут нанесе у наш братски град, неизбежно је да посетите спомен – обележје Зебрњак, подигнуто у част погинулих српских војника за време Кумановске битке 1912. године. Споменик се налази 6 км од Куманова, на месту бојишта. Подигнут је 1937. године, и у њему су похрањени посмртни остаци више стотина српских војника.

Фото: Wikimedia Commons/Sashoilievski

Надомак Куманова, у Старом Нагоричану, налази се храм Светог Ђорђа, задужбина краља Милутина. Овај средњовековни српски православни манастир очуван је до дана данашњег, а надалеко је познат по својим иконама.

Фото. Wikimedia Commons/ BrankaVV

Околина Куманова позната је и по археолошком налазишту Кокино, смештено на обронцима планинских венаца у његовој околини. Ово древно светилиште старо је преко 3800 година.

Фото: Unsplash/Tomica S.
Иако је ово место толико пута спајало нашу земљу са Северном Македонијом, савремено време и потребе сарадње и економске размене, оживеле су Куманово, овога пута као нашег побратима. Неговањем ове сарадње, допринеће се не само економској сарадњи и размени, већ и очувању српског језика и културе у Северној Македонији, и спајању нашег народа са друге стране границе са својом матицом.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Toluka

 

Преузмите андроид апликацију.