Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Толука

Први, и за сада једини наш град побратим на америчком континенту јесте мексички град Толука. Иако километрима удаљен, Толука је попут братског и далеког Чангчуна, пример пријатељства на које раздаљина не утиче.
toluka
Фото: Pixabay/Mike Ramírez Mx

Први контакти Новог Сада и Толуке успостављени су 1981. године, када је делегација овог мексичког града посетила наш град. Већ тада је било јасно да ће из ове посете проистећи нешто више.

У наредним годинама уследиле су обостране посете делегација градова, али без конкретизовања и продубљивања те сарадње.

Тек 2015. године сарадња Новог Сада и Толуке је уобличена и озваничена потписивањем Споразума о успостављању братских односа.

Споразумом је предвиђено да ће градови сарађивати у области трговине, инвестиција, образовања, културе, науке и технологије, спорта, туризма, климатских промена, родне равноправности, као и у другим областима о којима се успостави договор.

Овим чином Нови Сад је добио 11. по реду град побратим, а лествица међународне сарадње нашег града подигнута је на један виши ниво, како је тада истакао један од потписника овог споразума, Градоначелник Милош Вучевић.

Пријатељство Новог Сада и Толуке проистекло је из вишедеценијског пријатељства, међусобног уважавања и подршке, које негују наша земља и Мексико.

Управо су амбасаде двеју земаља много допринеле у потписивању споразума о сарадњи братских градова.

toluka
Pixabay/Mike Ramírez Mx

Дипломатски односи наше земље са Мексиком успостављени су пре више од 75 година. Мексико данас представља једну од држава која доследно пружа подршку суверенитету и територијалном интегритету наше земље у међународним односима.

Међутим, сличности наших народа су веће него што то можда делује на први мах. Из те обостране срдачности народа, гостопримства и посвећености традицији, као и богатог културно – историјског наслеђа, проистекло је и пријатељство Новог Сада и Толуке.

Братски градови, попут својих земаља, такође имају много сличности. Оба града побратима представљају једне од  индустријских центара своје земље, са развијеном пољопривредом. Стога је сарадња иницирана и са аспекта учешћа братске Толуке на новосадском, а уједно Међународном сајму пољопривреде.

Успешну сарадњу остварили су и наши Универзитети. Толука, попут Новог Сада, представља универзитетски центар своје земље, са једним од најстаријих и најпризнатијих високообразованих установа у Мексику.

Овим је свакако створена могућност и привилегија новосадским студентима да прошире своје видике и преко Атлантика.

Нешто више о граду Толука…

Толука представља главни град Савезне државе Мексико. За оне којима тај податак није био познат, Савезна држава Мексико представља једну од 31 савезних држава које, поред савезног дистрикта Мексико ситија, чине Сједињене Мексичке Државе.

toluka
Фото: Wikimedia Commons/Ivylooy8540

Толука се налази у централном делу Савезне државе Мексико, и има око 820.000 становника. Пун назив овог града је Толука де Лердо, иако је у употреби најчешће само скраћени назив – Толука.

Овај мексички град представља центар прехрамбене индустрије не само Мексика, него и Сједињених Мексичких Држава. Пољопривреда је најразвијенија на овом простору, посебно узгој пшенице, кукуруза и пасуља. Поред пољопривреде, развијено је и сточарство.

Како је већ истакнуто раније, Толука је и важан универзитетски центар своје земље.

Смештена је у подножју угашеног вулкана Nevado de Toluca, на надморској висини од 2680 метара. То овај град сврстава међу највише у Северној Америци.

toluka
Фото: Unsplah/Consuelo Garcia

У непосредној близини града налази се и национални парк Nevado de Toluca. Заштићено подручје парка обухвата некадашњи угашени вулкан, по којем је овај парк и добио име.

Вулкански кратери данас су испуњени водом и претворени у планинска језера. Национални парк обилује боровом шумом и богатим животињским светом са овог подручја, због чега га грађани Толуке и туристи радо посећују.

Још једна туристичка атракција града јесте Ботаничка башта Cosmovitral. Она представља спој природе и уметности, будући да се на простору од преко 3000m² налазе и бројни витражи.

toluka
Фото: Pexels/Jorge Medina

Наш град побратим красе и многобројни културно – историјски бисери. Међу њима се издваја посебно велики број катедрала и цркава.

Најпознатија је Катедрала Светог Јосифа. Градња овог објекта отпочета је 1867. године, а завршетак радова уследио је тек 100 година касније.

толука
Фото: Unsplah/Obed Hernández

Катедрала се налази на главном градском тргу (Plaza de los Mártires), где се налазе и најважније административне грађевине: Градска кућа и Скупштина Града. У центру трга уместо каквог споменика, вијори  национална застава.

Толука је препознатљива и по монументалној грађевини са преко 100 лукова, која потиче из XIX века, познатој као Los Portales. Испод ових лукова налазе се многобројне мексичке продавнице, сувенирнице и ресторанчићи.

toluka
Фото: Unsplah/Ivan Diaz

Иако је Мексико хиљадама километара удаљен од нас, кроз сарадњу братских градова, створена је најбоља могућност грађанима двеју земаља за међусобно зближавање и упознавање култура, реализацијом конкретних пројеката.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Gomelj

 

Преузмите андроид апликацију.