Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Гомељ

Воз…поспани воз за Харков, Гомељ, Лењинград… Тако је крајем 80- их година прошлог века Бајага започео своју чувену песму Воз, помињањем нашег града побратима. Међутим, „нас“ је воз за Гомељ одвео 2013. године, када је Нови Сад потписао Споразум о братимљењу са овим белоруским градом. Тим чином, ми смо добили десетог по реду града побратима.
Фото: Pixabay/al-grishin

Гомељ је град на југоистоку Белорусије, у близини граница са Украјином и Русијом. Због тога је многима и постао познат у скорије време, као неутрално место преговора између руске и украјинске стране.

Попут Новог Сада, други је град по величини и важности у својој земљи. Има око 530.000 становника, доста више него наш град.

Основан је 1142. године, што га чини и једним од најстаријих белоруских градова.

Фото: Wikimedia Commons/diluted88

Овај град је 1986. године био захваћен радијацијом након експлозије нуклеарног реактора у Чернобиљу. Из тог разлога у Гомељу се повремено спроводе контроле радијације и мери ниво контаминираности земљишта и вода.

Иако на свега 20км североисточно од Гомеља почиње рестриктивна зона, која је много више била погођена катастрофом у Чернобиљу, Гомељ је данас безбедан град за становање, који има шта да понуди својим посетиоцима.

Фото: Unsplash/Andrey Kukharenko
Међу најлепшим и најпосећенијим туристичким атракцијама у Гомељу издвајају се гомељски паркови и дворац Румјанцевих и Паскевича, некадашњих владалаца Гомеља.

Овај заносни дворац потиче из XVIII века, и некада је представљао приватну резиденцију поменутих владара. Од 1919. године ово здање је отворило врата јавности, променом намене објекта у Музеј уметности и историје.

Фото: Wikimediа Commons/Andreenko99

Унутар дворца сачуване су богате археолошке, етнографске и нумизматичке збирке, слике, књиге, иконе и многобројно друго културно- историјско наслеђе.

Парк у којем је смештен дворац представља и центар овог белоруског града. Његова изнимна лепота, позиционираност у строгом центру града и у непосредној близини реке Сож, разлози су његове посебности.

У склопу овог парка, налази се капела, али и зимска башта, ограђени простор у којем је смештен заштићени биљни и животињски свет Гомеља.

У непосредној близини зимске баште налази се још једна туристичка атракција парка- 35 метара високи торањ, са чијег врха се пружа поглед на пространу равницу у којој лежи Гомељ.

Фото: Wikimedia Commons/Andrei Suslov

Некада је овај торањ представљао димњак фабрике шећера, а данас је познати градски видиковац.

Недалеко од комплекса парка и дворца налази се и православни храм Светог Петра и Светог Павла, са почетка XIX века. Због своје изузетне лепоте, како спољашности тако и унутрашњости храма, често је разлог посете не само верника него и туриста који посете овај град.

Фото: Wikimedia Commons/Alex Zelenko
Пријатељство Новог Сада и Гомеља развило се из традиционално пријатељског односа и успешне економске сарадње наше земље са Белорусијом. Стога се та сарадња пренела и на градове побратиме.

Сличности наша два града огледају се у томе што је и Гомељ познат као привредни, културни и универзитетски центар своје земље, због чега је сарадња градова побратима остварена на овим пољима.

Као део српско- белоруске, али и побратимске привредне сарадње, у Новом Саду је 2014. година отворена фабрика трактора „Беларус – Агропанонка“. Отварањем овог постројења отпочета је производња чувене светске пољопривредне механизације у нашем граду, чиме је дат изузетан подстрек пољопривреди наше земље, али су и створени услови за ново запошљавање у нашем граду.

Епитет града културе Гомељ је добио захваљујући великом броју позоришта, галерија и музеја које поседује, али и културних манифестација које се одржавају у том граду.

Наш град, као Европска престоница културе, на овом пољу има да понуди још више, стога су се градови побратими и  повезали у промоцији културе и међусобној сарадњи на том пољу.

Гомељски државни универзитет Франциско Скарина и новосадски универзитет имају потписане споразуме о међусобној сарадњи, као основ за размену студената и наставног особља.

Гомељски универзитет у свом саставу има 26 факултета, а у склопу овог универзитета налази се и једини белоруски саобраћајни факултет.

Фото: Wikimedia Commons/Alexander Sokolov

Поред ових области, градови побратими сарађивали су и у области образовања и здравства.

Успостављена је сарадња између ученика и наставника новосадске гимназије Јован Јовановић Змај, и њиховог хора, са средњошколским центром Гомеља.

Овим видом сарадње доприноси се међусобном упознавању и умрежавању младих, стварању предуслова за заједничке пројекте, размене, али и учење руског језика, службеног језика у Белорусији.

Као део братске сарадње у области здравства, организоване су узајамне посете запослених у Универзитетском клиничком центру Војводине, са медицинским особљем из Гомеља, у циљу размене знања и искустава. Гомељ је познат и по најбољем белоруском здравственом центру за радијацију.

У Новом Саду постоји и Почасни конзулат Републике Белорусије, што свакако говори о квалитету односа наших земаља и градова побратима.

Уколико вас воз одведе за Гомељ, не бојте се, нећете се озрачити радијацијом, јер власт овог града брине о томе. Једино се можете „озрачити“ пријатељском енергијом и срдачношћу белоруских домаћина.

Upoznajmo gradove pobratime Grada Novog Sada – Pečuj

 

Преузмите андроид апликацију.