Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Упознајмо градове побратиме Новог Сада – Александрија

Склапајући пријатељства и успостављајући међународну сарадњу, Нови Сад је стигао и до Африке. На афричком тлу, за сада једини град побратим, 2021. године постала је надалеко чувена Александрија.
александрија
Фото: Unsplash/FloP

Александрија је други по величини град у Арапској Републици Египат, са преко четири милиона становника. Смештена је на северу Египта, у делти реке Нил, на обали Средоземног мора.

Представља најзначајнију египатску луку, али и индустријски центар своје земље. Истовремено због свог одличног географског положаја, један је од најлепших градова Медитерана, са богатим културно – историјским наслеђем.

Основана је 331. г.п.н.е. од стране чувеног војсковође и освајача Александра Македонског, по ком је понела и име. Међутим, он није доживео да види у какву метрополу је изграђена, због своје ране смрти.

Градњу овог мегалополиса завршила је грчка династија Птоломеја, која је начинила ово место најраскошнијом хеленистичком престоницом.

У античко доба на овом месту налазило се једно од седам светских чуда античког доба – 120 метара висок светионик са полуострва Фарос.

александрија
Фото: Wikimedia Commons/ Вiщун

Ово је једино светско чудо које је осим велепне лепоте имало и практичну сврху. Упркос свом значају и лепоти, земљотреси и стуб времена уништили су светионик.

Данас се на месту некадашњег светионика налази нови симбол града, тврђава Кајт Беј.

Фото: Unsplash/FarahSamy

Са зидина овог утврђења пружа се задивљујући поглед на морско пространство и град.

александрија
Фото: Unsplash/YehyaKhaled

Унутар зидина налази се најстарија џамија у Александрији, као и Музеј подводног света и Музеј оружја, што чине ову грађевину још атрактивнијом за туристе.

Друга асоцијација на Александрију представља некадашња најпознатија и највећа библиотека на свету.

Древна библиотека била је ризница знања са преко 100 000 књига. Ова библиотека представљала је прву државну и универзитетску библиотеку на свету. Нажалост ни ова грађевина није опстала до данашњих дана и драгоцено културно – историјско благо је изгубљено у пожарима.

Напорима египатске владе и Унеска на месту некадашње библиотеке, 2002. године подигнута је Bibliotheca Alexandrina, по угледу и у част некадашњег културно – историјског комплекса.

Фото: Wikimedia Commons/Moushira

Окренута ка непрегледном морском пространству, својим импозантним изгледом и габаритом нова грађевина никог не оставља равнодушним.

Фото: Wikimedia Commons/MrSnooks
У корпусу нове библиотеке налази се преко пет милиона књига, међу којима је и копија Мирослављевог јеванђеља.

Александрију красе и многа друга историјска обележја, вредна помена.

Ту свакако треба убројити Помпејев стуб, остатке Клеопатрине палате, бројнe музејe и џамије.

Не треба заборавити никако ни чувене катакомбе, које представљају једну од три највеће гробнице у Египту.

Фото: Wikimedia Commons/Hatem Moushir

Сарадња Новог Сада и Александрије

Склапање споразума о сарадњи између Александрије и Новог Сада проистекло је из одличних билатералних односа наше земље са Арапском Републиком Египат.

Још од шездесетих година прошлог века, када су Београд и Каиро били једни од оснивача Покрета несврстаних земаља, до данашњих дана, две земље негују вишедеценијске пријатељске односе. Стога се та сарадња пренела и на локалне заједнице, што је резултирало братством Новог Сада са Александријом.

александрија
Фото: Wikimedia Commons/Raki_Man
Споразум о сарадњи предвиђа да је циљ његовог потписивања јачање веза између Египта и Србије, а нарочито побољшање односа измеђе Александрије и Новог Сада, у области економије, културе, науке, технике, животне средине и туризма.

На основу споразума тежња је да градови размењују искуства у области културног, уметничког и историјског наслеђа, заштите животне средине, образовања, здравствене заштите и развоја туризма. Такође, циљ је да се споразумом постигне раст инвестиција у оба града, раст протока туриста, подстакне екотуризам, али и размене информације и вештине у области пољопривреде.

Реализација потписаног споразума отпочета је непосредно после његовог потписивања, будући да су самом чину присуствовали и представници градских и регионалних привредних комора.

Фото: Unsplash/FarahSamy
Александрија и Нови Сад имају доста заједничких обележја.

Оба града могу се похвалити чињеницом да представљају мултиетничку и мултикултуралну средину. У Александрији се говори пет светских језика, и њу насељавају Грци, Италијани, Енглези, Копти, Арапи, Либанци. Наш град одувек је био отворен за све народе, а у службеној употреби су четири језика.

Оба града побратима представљају културно и научно средиште својих земаља, због чега је сарадња и остварена на овим пољима.

Кроз бројне пројекте и програме које наш град спроводи ове године као поносна Европска престоница културе, дата је шанса за сарадњу и заједничко ангажовање и братских градова.

Међутим, наше градове побратиме и њихове грађане тек чека мноштво заједничких пројеката и сусрета.

Будући да је пре неколико дана нашу земљу посетио египатски председник Абдел Фатах ел Сиси, и да је том приликом потписан низ споразума о билатералној сарадњи и меморандума о разумевању, сасвим је извесно да ће се сарадња двеју земаља интензивирати и убрзати.

Захваљујући томе, добробити одличне сарадње двеју земаља пренеће се и разрадити и кроз сарадњу наших градова побратима.

Стога се слободно може рећи да Нови Сад и Александрију тек чекају блистави дани, кроз које ће се још боље упознати и још тешње сарађивати.

Upoznajmo gradove pobratime Novog Sada – Kumanovo

 

Преузмите андроид апликацију.