Почетна > Зелени град
Зелени град Нови Сад

Унапређење циркуларне економије града у оквиру Еразмус+ програма

Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у области општег, стручног, високог и образовања одраслих, младих и спорта.
Еразмус+
Фото: PrtSc/consilium.europa.eu

Нови Еразмус+ програм траје од 2021-2027. године и предвиђени буџет за овај седмогодишњи период је око 26 милијарди евра.

Град Нови Сад – Градска управа за заштиту животне средине , као један од партнeрa, учествује у реализацији пројектa ,,Advancing Municipal Circular Economy (TBD)“ – Унапређење циркуларне економије Града у оквиру Еразмус + програма, у оквиру Кључне активности 2 (КА2) – пројекти институционалне сарадње за иновативност и размену добрих пракси.

Водећи партнер је ,,NTUA“ Универзитет из Грчке, а партнери на пројекту поред града Новог Сада партнери су: ,,D-WASTE LTD“ (Грчка), ,,TOURNIS SZMVOULEFTIKI EE“ (Грчка), Град Задар (Хрватска), ,,Е.G. EUGENE GLOBAL LTD“ (Kипар) и ,,Horeca Partners“ (Белгија).

Стабло копривића у центру Новог Сада данас осим што производи кисеоник, учествује у борби против климатских промена, оно и улепшава новосадску варош.

Пројекат има за циљ стварање стратешког савеза који обухвата едукацију, праксу и подизање свести између општина и малих и средњих предузећа, са тежњом да оствари високо задате циљеве у вези са отпадом од хране, како би обе стране могле ефикасно да спроведу прелазак на циркуларну економију (укључујући циљеве ЕУ директива, националне законе и прописе) и тиме допринесу заштити јавног здравља и животне средине, стварању еколошких „прилика“ и побољшању квалитета живота грађана. Целокупна вредност пројекта је 285.612 еура.

Da li ste znali koji je površinski najveći park u našem gradu?

 

Преузмите андроид апликацију.