Почетна > Зелени град
Зелени град Новосадске приче

Да ли сте знали који је површински највећи парк у нашем граду?

Уколико сагледамо све Споменике природе на територији нашег града који су стављени под заштиту и упоредимо њихове површине, изненадићете се који парк површински предњачи, а често га сви заборављамо.
парк
Фото: PrtSc/Институт за онкологију Војводине

У Новом Саду четири градска парка су заштићени као Споменици природе то су: Дунавски парк, Футошки парк, Парк института у Сремској Каменици и Каменички парк.

Површине ових паркова су следеће:

  • Футошки парк 8 ha,
  • Дунавски парк 4 ha,
  • Каменички парк 32 ha,
  • Парк института у Сремској Каменици 35 ha.

На основу поређења можемо закључити да је површински највећи Споменик природе у нашем граду ,,Парк института у Сремској Каменици“ који се простире на површини од 35 хектара.

парк
Фото: PrtSc/Институт за онкологију Војводине

СП ,,Парк института у Сремској Каменици“ је подигнут у другој половини XX века, а пројектован је у пејзажном стилу око некадашњег Института за туберкулозу као парк специјалне намене. Овај Споменик природе поред Каменичког парка, представља најзначајнију зелену површину у Сремској Каменици.

Карактерише га богатство дендрофлоре, пејзажна атрактивност, очувана концепција као и значај за стварање повољне микроклиме и побољшање квалитета ваздуха и животне средине. Парк се налази у III категорији, и стављен је под заштиту као подручје локалног значаја.

парк
Фото: PrtSc/Градска управа за заштиту животне средине

Међутим, уколико сагледамо сва заштићена подручја која се само једним делом налазе на територији града Новог Сада, онда је редослед другачији јер тада у поређење улази Национални парк ,,Фрушка гора“ и Специјални резерват природе ,,Ковиљско-петроварадински рит“.

Храст лужњак на Петроварадинској тврђави проглашен је заштићеним подручјем од локалног значаја као један од репрезентативних примерака своје врсте на територији града Новог Сада и зеленила саме тврђаве.

Ствари постају још занимљивије уколико у разматрање површина узмемо и једини Парк природе на територији града, а у питању је ПП ,,Бегечка јама“.

У том случају највећу површину има Специјални резерват природе ,,Ковиљско-петроварадински рит“ од чије се укупне површине (5895 ha) 2921 ha налази на територији града, потом следи Национални парк ,,Фрушка гора“ од чије се укупне површине (25393 ha) 2831 ha налази на територији града Новог Сада, док Парк природе ,,Бегечка јама“ заузима треће место са површином која се у потпуности налази на територији града и износи 489 ha.

парк
Фото: Wikimedia Commons/Mirvladimir

Преостала заштићена подручја имају изразито малу површину од 0,02 до 0,7 ha, и то су углавном заштићена стабла, чији простор под заштитом обухвата поред стабла и пројекцију крошње на земљишту.

Zelene fasade osvajaju Novi Sad

 

Преузмите андроид апликацију.