Početna > Zeleni grad
Zeleni grad Novosadske priče

Da li ste znali koji je površinski najveći park u našem gradu?

Ukoliko sagledamo sve Spomenike prirode na teritoriji našeg grada koji su stavljeni pod zaštitu i uporedimo njihove površine, iznenadićete se koji park površinski prednjači, a često ga svi zaboravljamo.
park
Foto: PrtSc/Institut za onkologiju Vojvodine

U Novom Sadu četiri gradska parka su zaštićeni kao Spomenici prirode to su: Dunavski park, Futoški park, Park instituta u Sremskoj Kamenici i Kamenički park.

Površine ovih parkova su sledeće:

  • Futoški park 8 ha,
  • Dunavski park 4 ha,
  • Kamenički park 32 ha,
  • Park instituta u Sremskoj Kamenici 35 ha.

Na osnovu poređenja možemo zaključiti da je površinski najveći Spomenik prirode u našem gradu ,,Park instituta u Sremskoj Kamenici“ koji se prostire na površini od 35 hektara.

park
Foto: PrtSc/Institut za onkologiju Vojvodine

SP ,,Park instituta u Sremskoj Kamenici“ je podignut u drugoj polovini XX veka, a projektovan je u pejzažnom stilu oko nekadašnjeg Instituta za tuberkulozu kao park specijalne namene. Ovaj Spomenik prirode pored Kameničkog parka, predstavlja najznačajniju zelenu površinu u Sremskoj Kamenici.

Karakteriše ga bogatstvo dendroflore, pejzažna atraktivnost, očuvana koncepcija kao i značaj za stvaranje povoljne mikroklime i poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine. Park se nalazi u III kategoriji, i stavljen je pod zaštitu kao područje lokalnog značaja.

park
Foto: PrtSc/Gradska uprava za zaštitu životne sredine

Međutim, ukoliko sagledamo sva zaštićena područja koja se samo jednim delom nalaze na teritoriji grada Novog Sada, onda je redosled drugačiji jer tada u poređenje ulazi Nacionalni park ,,Fruška gora“ i Specijalni rezervat prirode ,,Koviljsko-petrovaradinski rit“.

Hrast lužnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi proglašen je zaštićenim područjem od lokalnog značaja kao jedan od reprezentativnih primeraka svoje vrste na teritoriji grada Novog Sada i zelenila same tvrđave.

Stvari postaju još zanimljivije ukoliko u razmatranje površina uzmemo i jedini Park prirode na teritoriji grada, a u pitanju je PP ,,Begečka jama“.

U tom slučaju najveću površinu ima Specijalni rezervat prirode ,,Koviljsko-petrovaradinski rit“ od čije se ukupne površine (5895 ha) 2921 ha nalazi na teritoriji grada, potom sledi Nacionalni park ,,Fruška gora“ od čije se ukupne površine (25393 ha) 2831 ha nalazi na teritoriji grada Novog Sada, dok Park prirode ,,Begečka jama“ zauzima treće mesto sa površinom koja se u potpunosti nalazi na teritoriji grada i iznosi 489 ha.

park
Foto: Wikimedia Commons/Mirvladimir

Preostala zaštićena područja imaju izrazito malu površinu od 0,02 do 0,7 ha, i to su uglavnom zaštićena stabla, čiji prostor pod zaštitom obuhvata pored stabla i projekciju krošnje na zemljištu.

Zelene fasade osvajaju Novi Sad

 

Preuzmite android aplikaciju.