Почетна > Урбани Нови Сад

Нови Сад Урбани Нови Сад

Улична уметност и њена експанзија

Свака врста историје је дискурс за себе. Штавише, када се говори о историји уметности, дискурси као да изузетно цветају један за другим.
Фото: Градске инфо

Историја уличне уметности настала је означавањем или урезивањем имена на јавној својини. Уметници графита 1970 -их и 1980 -их почели су да инспиришу људе попут Кита Херинга, који је цртао кредом у подземном систему метроа у Њујорку пре него што се истакао у свету уметности.

Крајем 20. века и почетком 21. века, улична уметност је еволуирала у сложене интердисциплинарне облике уметничког изражавања.

Од графита, шаблона, графика и мурала, преко великих слика и пројеката уметничке сарадње, до уличних инсталација, као и перформативне и видео уметности.

Фото: Градске инфо

Мурал или зидно сликарство означава монументалну композицију урађену на зиду, таваници или некој другој великој перманентној зиданој површини и представља њен интегрални део.

Ова уметничка композиција у себи обједињава опште елементе слике, као и елементе архитектуре.

Мурали представљају најстарији облик сликарства. Настали су у време палеолита, а најпознатији примери праисторијског зидног сликарства налазе се у пећинама Ласко (Француска) и Алтамира (Шпанија).

Муралима се најчешће осликавају фасаде зграда или велике зидне површине унутар просторија (ауле, степеништа и сл). Етимолошки термин „мурал“ потиче од латинске речи murus – зид или muralis – зидни.

Са обзиром на велику популарност и масовност овог вида уметничког изражавања, савремени мурали најчешће се осликавају ауто-лаковима, фасадним бојама, маркерима и другим сличним, лако доступним и релативно јефтиним материјалима.

Фото: Unsplash/Ehimetalor Akhere Unuabona

Мурали чине један део богатства Новог Сада, многобројне улице и квартови украшени су овим невероватним уметничким делима.

Протеклих пар месеци бавили смо се различитим муралима. Захваљујући инспирацији врхунских уметника широм света, наши суграђани имају прилику да уживају у привлачној уметности нашег града.

Са боемског мурала „Српска Атина“ нас свакодневно посматрају великани Светозар Милетић, Ђура Даничић, Јован Јовановић Змај, Коста Трифковић, Лаза Костић, као и чувена Марија Трандафил са Милицом Стојадиновић Српкињом.

Boemski mural “Srpska Atina” (VIDEO)

Ентузијастичан мурал „Keep Growing“ говори о наставку раста, јер у задњих пар година Град Нови Сад расте као центар културног и уметничког живота.

Entuzijastičan mural “Keep Growing” (VIDEO)

Мурал посвећен великану Михајлу Пупину осликан је оквиру Дана америчке културе, у знак вечног сећања и захвалности.

Mural posvećen velikanu Mihajlu Pupinu (VIDEO)

Симболичан мурал „Дечак са јабуком“ шаље оптимистичну поруку – развој планете Земље.

Simboličan mural “Dečak sa jabukom” (VIDEO)

Аутентичан мурал „Hot mess“ одише урбаном креативношћу.

Autentičan mural “Hot mess” (VIDEO)

Борбени мурал „Бели тигар“ посвећен је Настасји Недимовић, некадашњој ватерполо репрезентативки и судији која је била оболела од рака коштане сржи.

Borbeni mural “Beli tigar” (VIDEO)

Мурал у част Алексеју Покушевском осликан је симболично у кварту Лимана 2, где је кошаркаш одрастао и направио своје прве кошаркашке кораке.

Mural u čast Alekseju Pokuševskom (VIDEO)

Романтичан мурал љубави шаље емотивну поруку свим пролазницима.

Romantičan mural ljubavi (VIDEO)

Мурал где „Ерос и Алкиона“ воде неми дијалог на фасади код Београдског кеја.

Mural “Eros i Alkiona”

Драмски мурал на згради Новосадског позоришта настао је у част свим глумцима који имају специфичну тежину задатка.

Dramski mural na zgradi Novosadskog pozorišta (VIDEO)

Улична уметност претрпела је трновит пут док није ушла у срж савремене уметности. Град Нови Сад свакодневно улаже много труда у свој напредак, због чега је са правом понео титулу Европске престонице културе и младих.

 

Преузмите андроид апликацију.