Почетна > Урбани Нови Сад

Нови Сад Урбани Нови Сад

Мурал „Ерос и Алкиона“

Један од најзначајнијих светских уличних уметника Фикос, осликао је мурал на Београдском кеју под називом „Ерос и Алкиона“.
Фото: Градске инфо

Као што већина зна, Ерос је у грчкој митологији био представљен као бог стварања и живота, један од првонасталих бића. Касније се спомиње као син Афродите и Ареса као и бог љубави, страсти и сексуалне пожуде. Међутим, Ерос није био само бог љувави, него и сама љубав, отелотворена животворна снага рођена из Хаоса.

Упечатљив детаљ на муралу представља птица у коју гледа Ерос, њено име је Алкиона. Птица представља принцезу Алкиону, ћерку Еола, краља ветрова. Њу и њеног мужа богови су претворили у птице. Мит о њој можемо пронаћи и у Хомеровој „Илијади“.

Сам мурал представља један неми дијалог између Ероса и Алкионе.

„Алкиона и Кеик су срећно живели. Били су толико заљубљени да су једно друго звали „Зевс“ и „Хера“. Ова чињеница је разбеснела Зевса, који је убио Кеика у грмљавинској олуји, а Алкиона која то није могла поднети, убила је себе. Након тога, из саосећања, богови су их претворили у птице.

Сада Алкиона седи на Еросовом луку, размишљајући како не жали ни за чим, и да сад разуме божанске планове. И, можда је он гледа са сажаљењем или уморно због тежине његовог задатка, али опет, одлучан је да то уради поново, пошто је то његова природа. Ко зна“ – написао је познати уметник.

Захваљујући удружењу „Ланчана реакција“ мурал је успешно осликан 2019. године.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fikos (@fikosantonios)


Romantičan mural ljubavi (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.